Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora ett föredöme när det gäller lågenergihus

Dalarna bygger flest lågenergihus i Sverige i förhållande till invånarantalet. Mora framhålls som länets föredöme.
– Morastrand AB är en av de viktigaste aktörerna, säger Anders Angantyr.

Anders Angantyr har gjort en studie av lågenergibyggandet i länet för Högskolan Dalarna och på uppdrag av länsstyrelsen.

Studien presenterades på onsdagen vid den nya LSS-bostaden på Ängsvägen i Mora. Med på presentationen var även länsstyrelsens samordnare Åke Persson samt Morastrands driftingenjör Petter Elfqvist.

Länsstyrelsen konstaterar i ett pressmeddelande att Morastrand på kort tid byggt flera hus med "mycket låg" energianvändning: förskolorna på Sollerön och i Morkarlby, LSS-boendet, samt 42 lägenheter i kvarteret Valhall.

Petter Elfqvist berättar att projektet inneburit en lärprocess för Morastrand och entreprenörerna.

– En energisnål byggnad måste byggas tät, vilket innebär att samtliga inblandade ska känna till målen och hur man gör, säger Petter Elfqvist.

Att bygga hus som använder lite energi är dyrare än "vanliga" hus.

– Men det blir billigare på sikt i och med att det förbrukas relativt lite energi, förklarar Åke Persson.

LSS-gruppboendet på Ängsvägen är på 329 kvadratmeter. Uppvärmning och varmvatten sker via fjärrvärme och 16 kvadratmeter solpanel på taket. Energianvändningen är beräknad till 62 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– Boverkets regler när vi byggde låg på 130 kronor kvadratmetern och år, förklarar Petter Elfqvist.

I Anders Angantyrs studie framgår att Älvdalen, Rättvik, Gagnef, Vansbro, Ludvika, Smedjebacken och Säter har ett, eller inget, lågenergihus.

I Orsa planeras två projekt enligt hushållningsprincipen: ett timmerramshus på 150 kvadratmeter i Grönklitt, 16 lägenheter i kvarteret Måsen. I Leksand finns villa Molnbyggen byggd 2009, och rabatt ges för kommunala tomter som det byggs minienergihus på. Vitsippan i Falun, 54 lägenheter som Kopparstaden bygger med energibesparing i åtanke. Egnellska huset energianpassades vid återuppbyggnaden.

Malung-Sälens kommun ställer stränga krav på fritidshus i Sälen-området.

I Avesta finns Hedbergs tak, byggd 2009, en industrilokal med energianvändning på 32 kilowattimmar per år.

Lågenergihus kan byggas på många olika sätt, enligt Åke Persson.

– Finns bara viljan att göra rätt så finns verktygen.