Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora bygger fiber, andra lockar kunder

Först ville ingen bygga fibernätet i Mora kommun. Sedan beslöt kommunen själva att satsa 80 miljoner kronor och nu grävs det för fullt i kommunen. Samtidigt har Telia och företaget IP-Only skickat ut erbjudanden som förvillar.

– Jag har anslutit mig till kommunens nät, men fick i dagarna ett erbjudande från IP-Only, säger Anders Forsström, som är en av många som fått erbjudandet om anslutning till ett nät som ännu inte finns.

I Sanda i Noret, där Anders bor, plöjer kommunen ner fiberkabel för fullt och inom kort kommer kabeln att anslutas in till de fastigheter som anmält sg.

– Vi ska kunna erbjuda fiber före jul, säger Daniel Nylén, som är stadsnätschef i Mora, där det för närvarande pågår utbyggnad i Noret, Venjan och Morkarlby.

– Under det här året är målet att 40 procent av kommunens villor ska ha möjlighet att ansluta sig.

Men det som nu rört till det är att andra företag plötsligt vaknad och nu går ut med erbjudande om fiberuppkoppling.

– Vi har väldigt många som hör av sig och undrar vad det här utskicket handlar om, säger kommunalrådet Anna Hed.

IP-Only erbjuder en något lägre anslutningsuppgift och många äldre undrar om det är de som nu plöjer ner fiber.

– Nej vi bygger vårt eget stadsnät och något alternativ finns det inte för stunden, förklarar Daniel Nylén.

Den som väljer en annan leverantör, som IP-Only får då vänta tills de byggt sitt eget nät. Eller om de vill köpa in sig i Moras stadsnät.

De som ansluter sig till stadsnätet i Mora betalar 20 000 kronor och då får de fiber ända in i huset. Sedan tillkommer det trafikavtal som varje kund själva väljer.

Kommunikationsdirektör Camila Buzaglo förklarar att IP-Only är beredda att bygga ett eget nät eller än hellre få till ett samarbete med stadsnätet i Mora.

– Vi vill nå 100 procent i kommunen och det gör man snabbast och bäst genom ett samarbete, betonar Camila.

– Vår chef för Dalarna har sökt IT-ansvarig i Mora och kommer att fortsätta att göra det. På torsdag har vi för övrigt ett möte på Moraparken där vi ska informera om våra planer.

Därmed kan det finnas en öppning för två leverantörer av fiber i kommunen.

– Når vi det kritiska talet så kör vi igång, säger Camila, samtidigt som Mora stadsnät snabbt växer.

– Vi är lite förvånade över att de inte begärt ett möte med oss för självklart hade vi varit öppna för det. Istället går de ut med ett massutskick som bara gör situationen oklar för väldigt många, säger kommunalrådet Anna Hed.