Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora bästa dalalag i 25-manna

Vilken är världens bästa orienteringsklubb?
Svaret på frågan fick vi under lördagen då 25-manna avgjordes i skogarna runt Himmelsboda i Botkyrka kommun söder om Stockholm.
Klubben är norska Halden.

Annons

Den norska storklubben Halden vann överlägset. De var hela 3.49 före Göteborgs/Majorna OK, som före tävlingen gick ut och sa att de skulle vinna. Trea var Södertälje/Nykvarn.

Halden hade på slutsträckan världens kanske bästa orienterare Olav Lundanes.

Dalalagen då? Bäst gick det för IFK Mora som slutade på en tolfte plats, två sekunder före Leksand. Mora hade på sista sträckan Vojtech Kral och Leksand Niclas Jonasson. Stora-Tuna var ett par placeringar bakom på en 16:e plats.

25-manna är en av världens största stafetter, där världens bästa orienteringsklubb koras.

Som namnet antyder är det 25 löpare i varje, damer, herrar, ungdomar och veteraner. Varje klubblag måste innehålla minst sju damer, samt att en deltagare ska vara som äldst 16 år. Därtill ska löparna på några sträckor vara under 14 år eller över 45 år.

Tävlingen startade 1974, och till årets upplaga kom 360 lag, vilket innebär 9000 löpare. Sträckornas längd varierar mellan 3 kilometer till 9 kilometer.