Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora bäst i hjärtvård

Mora lasarett är det sjukhus i Dalarna som har högst kvalitet i hjärtvården. Det framgår av det nya kvalitetsindex som Hjärt-Lungfonden i dag presenterar i Hjärtrapporten 2012.

Annons

I det framarbetade index, som mäter kvaliteten, speglas hela vårdkedjan vid hjärtinfarkt. Det visar på stora variationer mellan landets sjukhus. Kvalitetsindexet bygger på en skala från 0-11. Mora lasarett ligger bäst till i Dalarna med 5,0 poäng följt av Falu lasarett med 4.0 samt Avesta med 2.0. Ju högre poäng desto bättre är kvaliteten i vården.

Nationellt kan Moras index på 5.0 jämföras med landets högsta på 8.5 för Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och landets lägsta för Gällivare sjukhus med 1 poäng av 11 möjliga.

– Den akuta hjärtsjukvården är mycket bra i Sverige, men eftervården behöver förbättras. För att kunna rädda fler liv är det viktigt att fortsätta höja kvaliteten, inte minst i vården efter hjärtinfarkter, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Sedan kvalitetsregistret Swedeheart 2005 började sammanställa ett kvalitetsindex har följsamheten till Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hjärtsjukvård kraftigt förbättrats.

Det nya, utökade indexet som presenteras i Hjärtrapporten 2012 ska mäta kvaliteten i hela vårdkedjan vid hjärtinfarkt, från det akuta omhändertagandet till andel registrerade patienter och eftervård.

Det nya indexet har mer fokus på områden där det finns stort utrymme för förbättringar.

Indexet omfattar totalt elva indikatorer. Fem av dem belyser det akuta omhändertagandet. Fyra nya indikatorer rör patienternas hälsa ett år efter hjärtinfarkten. Ytterligare två nya indikatorer mäter hur stor andel patienter som rapporteras in till kvalitetsregistren.

Hjärtrapporten är Hjärt-Lungfondens årliga sammanställning av hjärthälsoläget i Sverige.