Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mopedolyckor: Över tusen personer skadade eller dödade – "Många har för liten erfarenhet och mognad"

Tusen personer har dödats eller skadats allvarligt i mopedolyckor under de senaste elva åren.
I hälften av dem har varit olyckor med barn och ungdomar inblandade.

Trots att mopedkörkortet infördes 2009 är fortfarande mopeder det trafikslag som skadar flest ungdomar i trafiken.

Statistik från Strada som försäkringsbolaget If analyserat berättar att 88 personer omkom och 893 skadades allvarligt i olyckor med moped inblandade mellan 2007 och 2017.

- En moped går fort och många unga klarar inte av att göra rätt bedömningar i trafiken i den höga farten. Många har helt enkelt för liten erfarenhet och mognad för att framföra fordonet säkert. Lägg därtill att föraren sitter helt oskyddad, så en ”liten” olycka kan orsaka stora skador, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsexpert på If, i en kommentar till siffrorna.

Som förälder bör man handgripligen kontrollera att mopeden inte är trimmad med jämna mellanrum

Dalarna ligger långt ned i statistiken över döda och allvarligt skadade.

13 olyckor med dödlig utgång med moped under en elva-årsperiod, vilket kan jämföras med Västra Götalands län med 255 och Skåne med 211 döda och allvarligt skadade.

- Många trimmar sina mopeder, med eller utan sina föräldrars tillåtelse. I praktiken kör många barn och ungdomar omkring på motorcykel – utan körkort eller skyddskläder.  säger Irene Isaksson-Hellman.

- Som förälder är det inte bara viktigt att se till att ens bar kör med hjälm och naturligtvis nyktert. Man bör även själv handgripligen kontrollera att mopeden inte är trimmad med jämna mellanrum, särskilt om det finns anledning att misstänka det.

If:s statistik visar att nästan hälften, 47 procent, (468 av 992) av alla allvarliga mopedolyckor är singelolyckor. Det går även att utläsa att män är betydligt oftare inblandade i mopedolyckor än kvinnor.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips