Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mopedioter vill att fler ska bli tokiga

Janne Furunäs, 44, ordnar mopedrally i Grängesberg 5 maj och för andra året i rad. Han gör detta tillsammans med kompisen Daniel Vikman. De kallar evenemanget för Idiotrallyt och hoppas på fler deltagare det här året.
– Vi kallar oss mopedioter, vi är väl lite tokiga, skrattar Janne.

Förra året kom 54 mopedister till Grängesberg för att åka Idiotrallyt. Nu vill Janne Furunäs och Daniel Vikman att fler ska komma till årets mopedrally på torsdag.

– Här är alla välkomna! Vi har skickat inbjudan till folk på sociala medier men vi vill att alla som är intresserade ska komma, säger Janne

Trots att de kallar det för rally så är det ändå inte fråga om någon tävling, det handlar främst om att åka moped tillsammans och ha trevligt.

– Det blir sju mil vi åker och vi håller oss till byarna här i kring. Starten går klockan 11 men vi samlas runt halv nio vid stationsplan och är nog klara vid tre eller fyra, säger Janne.

Den här gången har de fått ihop några sponsorer och kommer att få till ett lotteri tack vare det.

– Man kan vinna bensindunkar, mopedtidningar och sådant. Tjugo kronor för en lott, då ingår två lotter, förklarar Janne.

Intresset för mopeder är någonting som han alltid haft.

– Motorer över huvud taget har varit med hela livet. Jag föredrar att mecka med mopeder för det är så väldigt tacksamt och enkelt. Det tycks också bli populärare och populärare med mopeder i dag.

Det finns ganska många som anordnar liknande mopedrallyn, däremot inga i Grängesberg. På så vis har idén växt fram om att ordna någonting eget och lokalt. Det är i alla fall inte Janne som har kommit på namnet till mopedrallyt.

– Det är det Daniel som får stå för. Vi kallar oss mopedioter, vi är väl antagligen lite tokiga, skrattar Janne.

Mopedioter är också namnet på deras facebookgrupp, där kan man läsa mer om Idiotrallyt på torsdag.