Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mönstermästare i textil utställning

En vackrare vardag för alla.
Det var syskonen Westmans idé när de startade sitt handtryckeri i Falun.
I sommar visar Dalarnas museum ett urval av textilverkstadens stora och högkvalitativa produktion.

Blomrike, pricktyg, rosenbukett och piazzetta.

Fyra textila mönster av 110 som trycktes på i Westmans textilateljé i Falun. I dag är ateljén vilande men fortfarande trycks små upplagor då och då, fortfarande under Inga-Lill Westmans ledning.

Inga-Lill tog över rörelsen 1971. Verkstaden startade hon tillsammans med brodern Bruno och mamma Margit Westman i början på 1950-talet. Då i lokaler på Barbros gränd i Falun. Sex år senare flyttade verksamheten till den nybyggda verkstaden på Villavägen i Falun där den fortfarande finns kvar.

Brodern Brunos roll var främst att sköta trycktekniken, Inga-Lill utvecklade artiklar och produkter för de handtryckta textilerna, bland annat designade hon en egen kollektion kläder där hon använde ateljéns textilier. Inga-Lill tog även på sig ett flertal offentliga inredningsuppdrag. Firman hade ett antal sömmerskor och försäljare anställda. Metervarorna såldes bland annat på NK och Svenskt Tenn i Stockholm sålde produkter från ateljén. Mottot var att ge folkhemmet god vardagsdesign.

Systern Marianne Westman, som arbetade som formgivare på Röstrand ritade ett flertal av de mönster som textilateljén tryckte. Marianne skickade en skiss som Inga-Lill senare överförde till en mönsterschablon.

Hela tryckprocessen, från skiss till färdig produkt redovisas på ett fint sätt i Dalarnas museums utställning. I avdelningar presenteras ateljéns olika epoker där formsäkra mönster och hög kvalitet i utförande är genomgående.

Under 70-talet började Inga-Lill Westman arbeta med textila kollage och objekt i textil. Bland annat skapade hon en serie textila fönster med applikationer som bland annat visades i Japan.

Dalarnas museum har visat Westmans Textilateljé produktion tidigare, 1957 i en utställning om konsthantverk från Dalarna, 1967 då även med systern Marianne Westman och hennes produktion från Rörstrand. 1983 visades en separatutställning med Inga-Lill Westman "Minnenas fönster”.