Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monica har vunnit allt

Monica Lorentzon, 67 år, vann sin klass i Lidingöloppet – på en tid som skulle ha placerat henne på 111:e plats bland 5 000 startande i Tjejloppet. Och snart springer hon in i tv-rutan.

Hon är – precis som Linnéa Forsén – ett föredöme när det gäller friskvård och idrott.

I år har Monica Lorentzon, som alltså är 50 år äldre än Linnéa, ställt upp i sju lopp – och vunnit samtliga.

Vid inomhus-SM i Huddinge vann hon 3 000 meter i sin klass med tiden 13.24, vid terräng-SM i Linköping sprang hon fyra km och vann på 18.11, vid halvmaran i Stockholm segrade hon med tiden 1 timme och 43 minuter, vid ban-SM i Karlstad vann hon 5 000 meter på 22.45 för att dagen därpå ta hem segern i 10 000 meter med tiden 46.40.

Trots att Stockholm Marathon genomfördes i värsta tänkbara väder noterades hon för en tid under fyra timmar, 3.56.

– Jag har inte ådragit mig så mycket som ett skavsår eller en blodblåsa, berättar hon.

Förklaringen är att hon under många år byggt upp sin fysik och känner sin kropp så väl att hon kan anpassa farten efter dagsformen.

Under gångna helgens Lidingölopp vann hon klassen K60 för Kvinnor 60 år, och hade hon sprungit i K50 hade hon kommit sexa. Hennes tid hade räckt till plats 111 under Lidingö Tjejlopp.

– Jag hoppas att jag kan inspirera fler äldre att motionera. För mig har det blivit ett sätt att hålla mig i trim och må bra. Och jag har aldrig drabbats av några skador, men det handlar om att börja försiktigt och att alltid lyssna på kroppen, förklarar hon.

Och hon har inte en tanke på att varva ner:

– Så länge det är roligt och jag mår bra fortsätter jag.

I slutet av oktober startar SVT en ny programserie, där yngre människor stimuleras att träna så att de skaffar sig bättre fysik och kan besegra pensionärer. Monica Lorentzon är en av seriens vältränade pensionärer.