Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo bröt finalförbannelsen

Annons

Finalförbannelsen är bruten.

Efter fyra förlorade SM-finaler tog Modo sitt första SM-guld på 28 år genom att besegra Linköping på bortaplan i den sjätte finalen med 3_2 (1_2, 2_0, 0_0).

Guldskytt _ förlängningshjälten från femte finalen Kristian Kuusela.

Kuusela slog till efter 9.52 av den andra perioden och sköt 3_2 till Modo bakom Rastislav Stana. Passningen kom från kedjekompisen Per-Åge Skröder. Paret slog till i den osannolika förlängningen i den femte finalen i torsdags när Linköping dominerade helt men Kuusela avgjorde på passning från Skröder.

Sedan SM-guldet 1979 efter finalseger mot Djurgården har Örnsköldsvik fått vänta i 28 långa år på SM-guldet. Fyra gånger sedan dess har laget varit i final _ men förlorat mot Malmö (1994), Brynäs (1999), Djurgården (2000) och Färjestad (2002).

Den här gången gick Modo inte bom. Laget låg under med 1_2 i matcher men vann sedan tre raka finaler och när slutsignalen gick i Cloetta Center slängde sig segerrusiga Modospelare i en tv-puckhög.

Annars var det Linköping som inledde måste-matchen bäst. Seger var ett måste och hemmaspelarna var heltända i inledningen. Niklas Sundström åkte ut för en hakning efter 2.25 och bara 14 sekunder senare stod det 1_0 sedan Tomas Vlasak lyft in en backhand efter Calle Gunnarssons backskott.

Ulf Söderström var nära att göra 2_0 sedan han lurat Modomålvakten Karol Krizan med en "Foppa"-dragning men pucken gått precis utanför stolpen.

I stället kvitterade Modo genom Mikael Pettersson men Linköping återtog ledningen, återigen i numerärt överläge, på Andreas Holmqvists kanonskott från backposition.

Men i den andra perioden tog Modo guldgreppet. Zdenek Blatny kvitterade till 2_2 på ett märkligt mål där han missade pucken som i stället tog på hans skridsko och studsade in mellan benen på Stana.

Linköpingsmålvakten var darrig ett tag i den andra perioden, men lyckades samla sig. Efter Modos 3_2-mål satsade Linköping allt framåt, skapade den del fina lägen men lyckades inte överlista Krizan.

I stället hade Kuusela ett friläge i mitten av den sista perioden och läge att punktera matchen, men träffade inte ens mål. Linköping pressade på men Modo spelade samlat i egen zon och släppte inte till några heta lägen.

TT

Mer läsning

Annons