Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modevisning och godisregn på Återbruksfesten

Den 28 november hålls en återbruksfest på Magasinet, för att inspirera både konsumenter och företag till att återanvända mera. Bakom står bland annat Falu kommun, Studiefrämjandet och Dalarnas Museum.

Ett tillfälle att bli inspirerad och lyfta hela branschen. Det är vad Återbruksfesten handlar om, om man ska tro Ola Bergeå som bland annat jobbar med strategiska avfallsfrågor på Falu kommun. På måndagseftermiddagen höll han tillsammans med andra inblandade en presskonferens inför festen.

– Vi hoppas att det blir fler företag som engagerar sig, till exempel tar in produkter som är återbrukade, vidgar sina koncept, säger Ola Bergeå.

Återbruksfesten är en del av EUs kampanjvecka, mellan 23 och 29 november, för att minska avfall. Det kommer bli en fest med godisregn, bytesmarknad, livemusik, modevisning och tävlingar.

Två stycken tävlingar, en för bästa remix av musik och den andra för bästa återbruksidé, kommer avgöras och priser delas ut på lördagen. 20 november är senaste datum för att söka med sitt bidrag.

Modevisningen tar elever från Hagströmska gymnasiet hand om.

– De använder allt från smycken till gamla kläder, och det är något vi har hållit på med i flera år, att skapa spektakulära kreationer från skräp. De har använt kläder från Röda korset och skrot från återvinningscentralen, berättar Kathis Karlsson Nordqvist, lärare för Estetiska linjen på Hagströmska gymnasiet.

Återbruk av textiler är inte nytt i Falun. Redan för två år sedan anordnade en miljögrupp på Haraldsbogymnasiet en klädbytardag. Just kläder är också en av de värsta miljöbovarna enligt Ola Bergeå.

– Det gör allra mest miljönytta att återbruka kläder. Bomullsodling har så hög miljöpåverkan, säger han.

Återbruksfesten är ett samarbete mellan Hagströmska gymnasiet, Falu kommun, Studiefrämjandet, Dalarnas Museum, och Falu Energi & Vatten. Kläd och leksaksbytesmarknaden arrangeras av Naturskyddsföreningen Dalarna och Studieförbundet Vuxenskolan.

Avsikten är tydlig, att sprida kunskap och öka återbrukandet.

– Det är ett EU-direktiv att minska avfallsmängderna. Vi på kommunen jobbar med att minska avfallet, ha hållbara produkter och arrangera mötesplatser för begagnade produkter och konsumenter. Det här är ett bra steg på vägen, säger Ola Bergeå.