Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modern dans på äldreboende väcker minnen till liv

En kärlekshistoria på finlandssvenska till tonerna av tango.
På måndagen besökte dansaren Lina Lundin Vinstra äldreboende med sin föreställning.
Efteråt var det dags för de boende själva röra sig till musiken.

En grupp om tio personer har samlats på Vinstra äldreboende för att titta på Lina Lundins föreställning Kärleken till tangon och karaoken. Dans på äldreboende är ett nytt fenomen i Dalarna, Lina Lundin är först ut. För många av de äldre är modern dans också något de inte upplevt förut.

– Men de är så öppna för nytt, konstaterar dansaren Lina Lundin.

Föreställningen kan börja. Ur högtalarna ljuder en kvinnas röst, hon berättar om hur hon blir kär och går ut och dansar. Linas danssteg uttrycker glädje och lekfullhet. Hon som hörs prata, med finlandssvensk dialekt, är Linas mamma. Musiken som sedan följer är också finsk: tango och Arja Saijonmaa.

Efteråt får publiken själva dansa. Lina börjar med enkla rörelser som de flesta har minnen av, som att ro och åka skidor.

Sedan blir det dans med rosor.

– Dans öppnar upp folk för varandra, menar Lina Lundin. Att låta de äldre gå in i sina egna kroppar brukar väcka minnen, känslor och impulser.

En som njöt av att dansa var Ulla Karlsson.

– Det är roligt. Jag brukade svänga runt hemma när jag var ung.

Dansaren Lina Lundin är baserad i Göteborg, men är i Hedemora för en veckas konstnärsresidens. Det är Landstinget Dalarnas ANODA dans och Kulturenheten i Hedemora som bjudit in. Lina kommer att dansa på äldreboenden men också göra research till en kommande föreställning, även den med finlandssvenskt tema.

– Den kommer att handla om bastuhistorier och mystiken kring saunan, avslöjar Lina.