Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modern berättelse om tusenårig historia

Med modern teknik och kroppens alla sinnen kan du uppleva Falu Gruvas historia.
I helgen invigs etapp ett i vad som ska bli ett kulturhistorisk vetenskapscenter.

Annons

Har du besökt Gruvmuseet i Falun någon gång? Gör du ett återbesök kommer du inte att känna igen dig.

Hela högra flygeln har blåsts ut och ersätts med nya rum och spännande inredning. För utformningen står Katapultkontoret som bland annat gjort den prisade utställningen ”Hemliga handlingar – DC-3:an som försvann" för Flygvapenmuseet i Lindköping.

Som besökare på nya Gruvmuseet hamnar man direkt i skogen, en skog i forntiden med tallar, stenar, myrmark och en snart igenvuxen sjö.

Utgrävningar och provtagningar har visat att det kan ha sett ut precis så här innan malmbrytningen började.

Genom skogen leds vi vidare in i gruvan. Här kan man lyfta sten med spett, sortera stensorter i ett dataspel och med en blåsbälg få i gång en eld och därmed smälta malm.

Ingenstans finns skyltar som säger att man inte får röra saker. Tvärtom museet inbjuder besökarna att delta, testa och lära med hela kroppen.

I mitten av utställningen finns en lokal formad som mittskeppet på en kyrka. Här berättas om kyrkans ställning och makt i 1400-talets Falun. I nästa rum, runt ett stort middagsbord får vi ta del av bergsmännens historia. Deras möten som ledde fram till ett uppror, ni vet det som Gustav Vasa så småningom slog ned.

Där slutar etapp ett, med ett jätteporträtt av nämnda kung och bergsmännens nedböjda nackar.

Totalt planeras tre delar i utställningen, 1 juni 2017 ska sista etappen av den nya utställningen öppnas. Hittills har moderniseringen kostat 1,9 miljoner kronor. Totalt beräknas upprustningen kosta 7-8 miljoner kronor. Finansiärer är bland andra Ljungbergsfonden och Wallenbergsstiftelsen.