Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaternas nya oppositionsråd har tagit över i landstinget

/
  • Under måndagen utsågs Ulf Berg Och Christer Carlsson formellt till oppositionsråd för Moderaterna i landstinget.

Christer Carlsson (M) har gjort sin första arbetsdag som nytt oppositionsråd i landstinget. I höst får han sällskap av parhästen Ulf Berg.
– Det är otroligt mycket att sätta sig in i. Det känns ändå bra. Min mångåriga bakgrund vid ambulansen hjälper. Jag vet verkligen vad verksamheten går ut på, säger han.

Annons

Under måndagen godkände landstingsfullmäktige Ulf Berg och Christer Carlsson som nya oppositionsråd för moderaterna - efter avhoppade partikollegerna Clas Jacobsson och Gunilla Franklin.

Christer Carlsson rivstartade sin första arbetsdag med möten och informationsgenomgångar.

– Det är mycket information att sätta sig in i. Jag måste medge att det kändes lite pirrigt att gå till jobbet. Jag är inte van att sitta på kontor och driva politik på heltid, säger han.

Oppositionsrådskollegan Ulf Berg börjar jobbet den 1 september. I hela sex månader ska Carlsson klara sig själv som ensamt oppositionsråd. Fram till hösten ska Ulf Berg avveckla de riksdagsuppdrag som han tagit på sig för partiet.

– Christer kommer inte lämnas ensam i detta. Jag är ju redan invald i landstingsstyrelsen och arbetsutskottet. Jag kommer delta i alla möten och på andra sätt fram till min formella start i höst. Skillnaden är att jag inte dagligen är på plats, och att jag inte tar ut något oppositionsrådsarvode under denna tid, säger Ulf Berg.

Berg och Carlsson är inspirerade inför uppgiften.

– Nu måste vi i alliansen lyfta fram ett starkt politiskt alternativ inför valet 2018. Vi ska göra vår gemensamma allianspolitik tydligare. Detta har jag redan pratat med övriga allianspartier om. Även Centerpartiet, säger Berg.

Moderaterna vill, bland annat, satsa på patienternas valfrihet i sjukvården och på en politik som stärker landstingets ekonomi.

– Det kan låta tråkigt, men är otroligt viktigt. För att ha råd med investeringar och satsningar måste ekonomin vara i balans. Vi ska också jobba för att det ska tillåtas fler alternativa driftsformer inom sjukvården. Detta är något de rödgröna försöker begränsa, säger Berg.

Moderaterna har två män som främsta företrädare i landstinget. Partiet har fått intern och extern kritik för att partiets alla tillgängliga kvinnor i länet ratades.

– Jag förstår invändningen, men vi är absolut inget gubbparti. Vi har exempelvis en kvinnlig partiledare, till skillnad mot andra partier som Socialdemokraterna. I Moderaterna praktiserar vi inte könskvotering. Då kan det bevisligen bli så här, säger Christer Carlsson.

Fram till den 1 september jobbar Christer Carlsson heltid som oppositionsråd i landstinget. I höst tar Ulf Berg över ledarrollen och heltidsuppdraget. Christer Carlsson kommer i stället jobba 60 procent som oppositionsråd och 40 procent i ordinarie jobb som ambulanssjuksköterska.

– Jag vill också behålla denna kontakt med verksamheten. Det är på "golvet" som man får höra de verkliga sanningarna om bristerna i verksamheten. Det kommer jag ha stor nytta av i jobbet som oppositionsråd, säger Christer Carlsson.

Annons