Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna tvekar om islamiskt center

Moderaterna tvekar i frågan om ett islamiskt center vid Stadshuset.
Ulla Olsson (M) pekar på opinionen bland Borlängebor.
– Efter att ha lyssnat är jag också vacklande.

Näringslivs- och planutskottet har fastslagit att ett islamiskt center kan få byggas vid Stadshuset. Ett detaljplanearbete ska nu i gång efter diskussioner med Islamiska förbundet.

Politiskt har partierna, förutom Sverigedemokraterna, ställt upp på förslaget.

Nu tvekar Moderaterna.

– Det är högst tveksamt om vi kommer att stå bakom den här platsen i förlängningen. Det som hänt i frågan på senare tid är en förskjutning av vad folk tycker, säger Ulla Olsson (M).

Och fortsätter:

– Personer som skriker, är allmänt otrevliga och rasistiska i sin framtoning har jag inga problem att bemöta. Men i dag är debatten ganska öppen bland vanliga Borlängebor som röstar på alla möjliga partier, ganska mycket på oss och även på Socialdemokraterna.

– De människorna känner tveksamhet och de tycker inte om platsen. I första hand är det platsen som inte gillas, om man gräver på djupet kanske man egentligen inte vill ha någon moské.

Ulla Olsson säger att hon tyckt att lokaliseringen i närheten av Stadshuset och Hagakyrkan kunde vara en bra kompromiss, när alla andra platser föll. Vid Moderaternas senaste gruppmöte ventilerades frågan grundligt och det blev livlig debatt.

– Efter att ha lyssnat är jag också vacklande. Man menar att det blir så inklämt, kyrkan kanske behöver utrymme och det är nära Stadshuset. Kanske är det lite för centralt. Det kan bli en markering, att man lyfter det för mycket och det stör folk. Sedan finns oron för att det blir mycket bråk kring det här.

Ulla Olsson säger att det är ett svårt beslut att ta. Men i dagsläget är det alltså tveksamt om partiet ställer upp på den föreslagna lokaliseringen. Under detaljplanearbetet kommer samråd att ske, allmänheten ges då möjlighet att komma med synpunkter.