Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat skolförening på Falu fri

Intresset för politik ökar bland unga.
Det menar i alla fall Tove Florén, ordförande i Falu frigymnasiums nya skolförening.
– En stor del av eleverna på min skola är politiskt intresserade, det beror antagligen på att unga i dag har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, säger hon.

Annons

För en tid sedan höll Moderat skolungdom på Falu frigymnasium sitt första årsmöte där riksdagsledamoten Ann-Britt Åselbo (M) närvarade. Föreningens ordförande, artonåriga Tove Florén har varit politiskt intresserad i fyra år och är nu med och startar Dalarnas första skolpolitiska förening.

– Jag har följt politiken länge men nu tar jag också initiativ. Det är ett viktigt steg för mig och jag hoppas inspirera fler ungdomar till att vilja vara med forma samhället, säger hon.

Tove Floréns hjärtefråga handlar om att skapa fler arbetstillfällen för unga. Hon tycker att dagens system gör det onödigt svårt för unga att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Jag har själv sökt jobb aktivt i ett och ett halvt år innan jag tillslut lyckades. Unga människor väljs bort systematiskt och reglerna behöver ändras så att vi får in en fot i arbetslivet. Företagen måste bli motiverade att anställa yngre människor trots att vi ofta saknar erfarenhet, frågar Tove Florén.

Hon tror att intresset för politik väckts på grund av den ekonomiska oron i Europa och den höga arbetslöshet som möter unga.

– Vi som är unga idag kan inte luta oss tillbaka och lita på att jobb och bostad väntar på oss när vi är färdiga med studierna. Vi behöver hjälpas åt att påminna makthavare så att de inte glömmer att driva våra frågor, säger Tove Florén.

Den närmaste tiden ska de femton deltagarna på årsmötet registreras sedan börjar det politiska arbetet.