Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modellmässa lockade storpublik

Den femte modellfordonsmässan i Borlänge blev en fullträff för arrangörerna. Aldrig tidigare har mässan lockat så många besökare. Det tidigare publikrekordet på cirka 400 personer passerades redan efter ett par timmar.

– Det är jättekul, synd bara att vi inte kan få vara här också nästa år, säger Peter Croner i Modellfantasterna, som arrangerade mässan på Pylonen i lördags tillsammans med Sveriges Vägmuseum.

Senare I höst packar museet ihop sina utställningar och flyttar till Gävle och då fylls lokalerna med annan verksamhet.

– Vi hoppas att vi kan hitta en annan lika bra lokal nästa år, men just nu vet vi inte var vi hamnar, säger Peter Croner.

Utställarna i årets stora modellfordonsträff, den enda i sitt slag i Sverige, kom från Kalix och Korpilombolo i norr till Göteborg i söder.

Besökarna, varav många också var långväga, kunde ta del av en omfångsrik utställning med modeller i alla möjliga utföranden, från bara några centimeter upp till flera meter i storlek. Här fanns för att bara nämna några exempel traktorer och entreprenadmaskiner, kranar och lastbilar, flygplan och helikoptrar, hemmabyggen och fabriksbyggda modeller.

Flera utställare visade så kallade dioramor, eller tittskåp, där modellerna placerats i miljöer. Fredrik von Corswant från Göteborg, till vardags ansvarig för produktions- och monteringsprocesser på Volvo Lastvagnar, hade med sig en flera meter stor modell som visar hur maskiner river en industribyggnad.

– Jag har arbetat med produktutveckling i många år och hållit på en del med konstruktion, så lite kan man väl säga att det är en kombination av jobb och fritidsintresse, sade han.

Det var många som beundrade hans modell och på frågan vad som krävs i fråga om fingerfärdighet och byggskicklighet för att göra något liknande svarade han det handlar om att prova sig fram.

– Man hittar ganska snart rätt teknik och upptäcker att det är enklare än vad det ser ut att vara, sade han.

Charles King från Falun var en annan modellbyggare som lockade många till sina utställningsbord. Han visade några av sina prisbelönta fordonsmodeller, bland annat en mycket verklighetstrogen diorama som föreställer en rostig folkvangsbuss som dumpats i skogen.

Också utanför utställningshallen fanns flera fordon att titta på, både i fullstor skala och mindre i modellform. Roland Eriksson från Rättvik fick garanterat samtliga besökare att stanna till en stund och beundra hans Caterpillar 988b i skala 1:6.5 som tog honom tio år att bygga. Vikten blev tillslut 160 kg, men så klarar också skopan att lyfta en maxlast på 80 kilo.

Roland Eriksson har en egen hemsida där kan man följa hans senaste projekt, bygget av en Volvo A35D.