Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moddig väg mot Sälen får kritik

/
  • Moddigt och slirigt på riksväg 71, det största turistråket till och från Dalafjällen, har det varit under årets två första dagar.

Riksväg 71 genom Västerdalarna mot Dalafjällen är så här års en av Sveriges mest trafikerade turistvägar. Under årets två första dagar har det fallit snö och kritiken mot plogningen har varit kraftig.

Annons

Flera bilister har hört av sig till tidningen och rasat över dåligt plogad väg såväl under nyårsdagen som under måndagen. Vägen var moddig och slirig och trafiken var tidvis intensiv med turister på väg till och från fjällen.

– Det här är för dåligt, är det ingen som följer upp de avtal som väghållaren har att rätta sig efter? Det kan inte få vara så här på en av de mest trafikerade turistvägarna under en av de helger när trafiken är som mest intensiv. Blir väghållarna lika överraskade varje gång det kommer snö, eller har de ingen jour? säger oppositionsrådet och förre polischefen Tom Martinsson, Lima, sedan han kört från Lima till Malung.

Så här står det i Trafikverkets plogningsregler för riksväg 71:

När det kommit två cm snö, har plogbilen normalt fyra timmar på sig att ploga sträckan. Fyra timmar efter avslutat snöfall ska det finnas åtminstone snö- och isfria hjulspår på vägen. Snösträngar kan alltså förekomma. Halkbekämpas normalt med salt

Mer läsning

Annons