Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mockfjärdsbutik läggs ned

Coop Nära Mockfjärd stänger den sista september.
– Jättetråkigt och ett hårt slag för hela bygden, säger Stina Gottfrids, tillförordnad butikschef.
– Det här ställer nya krav på den lokala intresseföreningen, anser Bo Billborn (S), oppositionsråd i Gagnefs kommun.

Coop Nära i Mockfjärd har under en längre tid haft lönsamhetsproblem.

– Butiken har under flera år gått med förlust och vi har tittat på olika möjligheter och åtgärder för att vända trenden. Vi genomför kontinuerligt marknadsanalyser och vi har gjort en grundlig analys för den här butiken. Men till slut återstod bara nedläggning, säger Helena Ferm, kommunikatör vid Coop informationsavdelning i Stockholm.

Nu är nedläggningsbeslutet taget och Coop för en dialog med de fyra tillsvidareanställda som sagts upp. Det som diskuteras är olika typer av stöd och omställningsprogram.

Stina Gottfrids, som arbetat i butiken under 20-talet år, kommer att få andra arbetsuppgifter inom Coop.

– Men nedläggningen påverkar inte bara oss anställda. Att det funnits två butiker i Mockfjärd har inneburit konkurens och gett valfrihet, säger hon.

Lennart Fredriksson, under många år engagerad i butiken och i Konsumentföreningen Svea, är inne på samma linje.

– Som konsument och Mockfjärdsbo tycker jag att det här är beklagligt, säger han och tillägger att Coop inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förändra förutsättningarna och situationen för butiken.

Kommunalrådet Sofia Jarl (C) tycker att nedläggningsbeskedet är ledsamt:

– Men med tanke på hur det ser ut i andra samhällen av motsvarande storlek är det inte helt oväntat. Rent allmänt måste vi kanske fundera över hur och var vi handlar. Den lokala butiken har kanske lite högre priser, men service kostar och det är inte alldeles säkert att det i längden blir billigare att resa till andra och större tätorter för att handla.

Oppositionsrådet Bo Billborn (S) tycker att trenden är illavarslande, att de mindre samhällena utarmas på service.

– Här har de lokala intresseföreningarna en stor uppgift, att jobba för bättre infrastruktur och service. Mockfjärdsföreningen måste kanske jobba på ett annat sätt framöver – mer med framtidsfrågor, säger han och skickar också en passning till kommunledningen:

– Vad blev det av "Vackrare Gagnef"-paketets Mockfjärdsdel?