Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möblemanget säkrat på folkhögskolan

Än så länge är det oklart om och hur många av folkhögskoleeleverna som väljer att bo kvar i sina rum på i Brunnsvik under våren.
Att den möjligheten finns signalerade dock förvaltningsbolaget i slutet på förra veckan som ett svar på en förfrågan från en grupp elever.

Annons

Men i och med detta dök det också upp ett bekymmer. Folkhögskoleföreningen som driver verksamheten för ABF Nordöstra Storstockholms räkning har ju i samband med beslutet gällande flytten till Borlänge till viss del redan påbörjat tömningen av skolan.

I början av månaden såldes exempelvis möblerna från konferensbyggnaden Gruvan till en flyktingförläggning i Jämtland.

Eftersom förvaltningsbolagets vd Enrico Barile öppnat dörren till ett fortsatt elevboende tog han också kontakt med föreningen. Om nu eleverna vill hyra rum så är ju en förutsättning att de ska vara möblerade resonerade han.

Han antydde samtidigt att om föreningen skulle trilskas ställde han sig inte helt främmande till att köpa in nya möbler - en gång till. Medan LO höll i trådarna var det nämligen Barile som 2006 köpte in nuvarande möblemang från ett hotell i Stockholm.

Den senaste helgens mejlkontakter och telefonsamtal har dock gett positivt resultat. I måndags kväll nåddes en överenskommelse mellan förvaltningsbolaget och folkhögskoleföreningen.

– Vi har nu köpt möblerna i fem av husen på Brunnsvik, meddelar Enrico Barile.

Han vill inte avslöja någon prislapp. Samtidigt understryker han att möbelköpet inte ska ses som en "riktig" affärsuppgörelse.

– Men jag är nöjd med priset och uppgörelsen. Så mycket kan jag säga i alla fall, tillägger han.

Efter höstlovet räknar han med att kunna gå vidare i sina kontakter med eleverna. Enrico Barile säger till tidningen att han har en lista på hur många elever som vill bo kvar på skolan.

– Men man kan inte jämställa det med det faktiska antal som kommer att stanna. Mycket kan hända under de månader som återstår av året.

Enligt uppgifter till tidningen överväger ett flertal elever att hoppa av sina utbildningar på grund av den osäkerhet som råder kring flytten till Borlänge. Boendealternativen är inte klara. Inte heller förefaller det finns konkreta alternativ på var studieverksamheten ska lokaliseras.

– Hur som helst har vi till en rimlig kostnad ändå en beredskap för att eleverna ska kunna bo kvar på Brunnsvik under vårterminen.

Vad kommer du/ni att göra med möblerna efter den 30 juni nästa sommar?

– Jag har ingen aning. Men okej, en kvalificerad gissning är väl att vi låter dem stå kvar om och när vi säljer anläggningen.