Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobiltelefon räddade yngling i skidbacke

En yngling på skolresa till Idre Fjäll, kan tacka sin mobiltelefon och backens pistörer för att han kom undan en olycka med enbart brutet ben.
– Hade han inte klarat av att larma med telefonen hade det varit svårt att finna honom i kylan, bekräftar Idre Fjälls VD Jocke Johansson.

Den yngling från södra Sverige som var på Idre Fjäll med en skolresa hade åkt på egen hand i en för honom lite för brant backe. När backen svängde gjorde inte ynglingen det, utan fortsatte över en hög snökant och ut i skogen. Han föll så illa så att han bröt benet och gled in under en yvig gran. Där blev han liggande och kunde inte ta sig därifrån. Ingen hörde heller hans rop på hjälp och det skulle ta en stund innan han skulle saknas av sina kamrater. Samtidigt var det mycket kallt med runt 20 minusgrader.

När ingen hörde ynglingens rop på hjälp kom han på att ringa 112 och på så vis påkalla hjälp. Pistörerna fick den vägen information om att en skadad man fanns i skogen utanför en brant backe, där han också kunde se ett fjäll.

Det tog tiotalet minuter för fjällets pistörer att finna ynglingen och kunna få ut honom från skogen och vidare till läkarvård för ett brutet ben. Utan mobiltelefonen hade det hela kunnat sluta betydligt allvarligare i den stränga kyla som rådde.

Varje eftermiddag när backarna stänger på Idre Fjäll pistas de av för att se att inga åkare glömts kvar. Om någon hamnat utanför backarna krävs först att någon också saknas och sedan hade det blivit en kamp mot klockan att finna den saknade i tid.