Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilförbud i skolan splittrar skolvärlden

Mobiltelefonerna bör totalförbjudas, anser rektorn på en skola i Ockelbo.
Men på Västra skolan i Falun välkomnas i stället en debatt.
– För mig är telefonen ett verktyg som ska användas på rätt sätt, säger rektorn Susanna Walter-Westberg.

På Perslundaskolan i Ockelbo har rektorn Marko Friman lämnat förslag till nya ordningsregler.

Enligt vill rektorn förutom förbud mot tuggummi, ytterkläder och huvudbonader även förbjuda mobiltelefoner.

– Det är tråkigt när elever inte fixar målen på grund av störande moment och mobilen är ett problem, säger Marko Friman till

Förslaget har mötts av protester från eleverna och lärarna som Arbetarbladet pratat med har delade åsikter i frågan.

Men på Västra skolan i Falun råder annan rektorsanda.

– Den ska användas på rätt sätt. Jag använder själv min mobiltelefon hela dagen. Till exempel genom att ta kort på anteckningar och anteckna bra idéer jag ser i korridorer och i klassrum under de dagliga rundorna på skolan. För många elever är telefonen en trygghet. De använder den för att göra upp var de ska träffa kompisar på rasterna, säger rektor Susanna Walter-Westberg som förespråkar en levande diskussion mellan elever och lärare.

På Västra skolan används policyn Vårt västra. Lärare och elever kommer överens om mobilanvändningen.

På vissa lektioner får eleverna lämna ifrån sig telefonerna, medan de på andra lektioner kan vara en del av undervisningen. Föräldrar vill ha daglig kontakt och eleverna vill kolla sina avfotograferade scheman.

– Att generalisera det här tycker jag är jättesvårt. Ett generellt mobilförbud bara för att tycker jag inte att man ska ha. Men jag kan tänka mig en mobilfri dag i samråd med elever och personal, för att prova.

Visst brister det på Västra skolan ibland med att telefonerna inte används på rätt sätt, men framför ett regelrätt förbud ser Susanna Walter-Westberg snarare en möjlighet att lära eleverna mobilhyfs.

– Det handlar om en respekt. Vi måste ha respekt mot eleverna och de måste ha respekt mot oss.

Vilma von Krusenstierna som går i åttonde klass kan inte tänka sig en skoltillvaro utan mobilen.

– Då skulle jag bli sur, telefonen måste man ju ha. Utan den är man inte hel, menar Vilma.

– När vi har språk använder vi oss mycket av telefonen för att kolla upp grejer. Vi brukar också ha den på engelskan, svenskan och SO:n, säger Alva Ringi, årskurs åtta.

Joakim Åslund tror att hans lärare skulle bli överlyckliga om ett mobilförbud infördes men förstår samtidigt att telefonen kan vara ett störningsmoment.

– Jag kollar min telefon hela tiden. Inte för att jag har någonting att kolla på, utan för att det är ett beroende för mina fingrar. Jag går i en liten klass med stränga regler under vissa lektioner att man får lämna ifrån sig telefonen. Men ett totalt mobilförbud skulle jag inte klara av. Då skulle jag få lov att pilla på något annat.

Oscar Snabb, årskurs sju, har dock inga protester mot ett mobilförbud,

– Mig skulle det inte göra något. Jag använder inte telefonen under skoltid, eftersom jag inte behöver den. Men den är samtidigt ett verktyg med till exempel miniräknare.