Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbning pågår dygnet runt

Annons

Jag läste nyligen en rapport från Friends om nätmobbning bland unga och konstaterar att så mycket som var tredje ungdom har blivit utsatt för mobbning på nätet. Främst ligger sidor där ungdomar kan interagera med varandra, som till exempel Instagram, KiK, Ask.fm och Snapchat. Mobbning sker också via diverse internetbaserade spel.

Att stoppa ungdomar från att vara på denna typ av sajter är ingen lösning, eftersom det är denna väg som ungdomar (och vuxna) kommunicerar och interagerar på idag). Däremot så ser jag av vikt att fler föräldrar och andra vuxna finns på dessa sidor, för att se vad deras barn gör.

Är man förälder så har man också ett ansvar för vad ens barn gör, det går inte att komma ifrån. Dock kan det vara svårt att ha full kontroll när det gäller just interagerande via nätplattformar och av den anledningen är det nödvändigt att föräldrar visar intresse för, och även är, på dessa plattformar.

Livet på och utanför nätet hänger samman och gör det därför svårt om man inte finns där ens barn finns.

Det är även viktigt att skolpersonal finns på nätet, då det råder skolplikt och alla barn och ungdomar därav befinner sig i skolan en stor del av dagen.

Mobbning stannar inte längre utanför hemmet utan följer med den som mobbas oavsett var man är. Av denna anledning krävs det mer av alla som har med barn- och unga att göra, att de också finns där dessa finns.

Mobbning stoppar vi tillsammans, genom att prata om dess konsekvenser och att finnas där mobbning finns!

Linda Mathiasson

Ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö, samt föreläsare och coach

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons