Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkproduktionen ökar i Dalarna

Arlapriset på konventionell mjölk har aldrig varit så lågt som i år och i hela Sverige utom i Dalarna och Västmanland minskar mjölkproduktionen.

Mjölkjätten Arla styr prissättningen på böndernas mjölk och årets priser sjönk månad för månad fram till juni för att nu under hösten ha börjat återhämta sig.

Gapet mellan vad mejeriindustrin tar betalt för sina produkter, vad konsumenten betalar och hur mycket bonden får i avräkningspris har aldrig varit större än nu.

Det finns tecken på att "Gefleortens kovändning" kommer i rätt tid.

Den svenska mjölkinvägningen minskade under årets första sju månader i 19 av landets 21 län. Endast Västmanlands och Dalarnas län hade en ökad mjölkinvägning visar LRF:s mjölkrapport från september.

En bidragande orsak kan ha varit att i Västmanland har Arlabönder sökt sig över till Falköpingsägda Grådö Mejeri utanför Hedemora som också betalar bättre än Arla men som har en direktkoppling till Arlapriset.

Grådö Mejeri har 47 mjölkgårdar i Dalarna, Uppland, Västmanland och Örebro län. Invägningen är cirka 70 miljoner kilo mjölk per år.

Grådö har just tecknat avtal med nya bönder som ger en total årsvolym på 11 miljoner kilo mjölk. De börjar leverera i januari 2017. Ett 15-tal av dagens befintliga leverantörer har tecknat nya avtal med Grådö, men inte med en Arlakoppling, utan till en koppling till Falköpings avräkningspris i åtta år. Resterande Grådöleverantörer har valt att vänta ut sin befintliga kontraktsperiod innan de eventuellt tecknar ett nytt avtal.

Den svenska totalinvägningen av mjölk har minskat under 2016. Nedgången har tilltagit successivt under året. Under januari–juli minskade landets mjölkinvägning med 2,3 procent medan den ekologiska mjölkproduktionen ökat med 0,9 procent och utgör nu 13,4 procent av den totala mjölkinvägningen.

I juli fanns 3 951 mjölkgårdar i Sverige vilket är 270 färre jämfört med samma period 2015.

I Värmland Konsum Värmland har tecknat ett avtal med Wermlands mejeri AB . I Värmland blir priset två kronor högre per liter, i jämförelse med Arlas mjölk. En krona går direkt till mjölkbonden och av den andra kronan går 90 öre till den högre produktionskostnaden för småskaliga Wermlands Mejeri och resten till moms, ett försök som Anders Eriksson på Gefleortens välkomnar.