Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkbönder får mer av butikskedjor

UPPDATERAD - Under tre månaders tid kommer Axfood betala mjölkbönder en krona extra per liter. Även Ica ger extra ersättning.

Många mjölkbönder har det svårt. Nu kommer i alla fall en dagligvarukedja - Axfood med butikskedjorna Hemköp och Willys - att betala mer.

– Vi gör det i ett akut läge och för att ge politikerna rådrum att genom den nya budgeten från årsskiftet långsiktigt säkra konkurrenskraften och lönsamheten i den svenska mjölk- och köttproduktionen, säger Anders Strålman, vd och koncernchef Axfood, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Den höjda ersättningen kommer inte att drabba konsumenterna.

Den extra kronan införs i tre månader, från 1 oktober till sista december 2015, och gäller all svensk färskmjölk av Axfoods egna varumärke Garant.

Mjölkpriset i butik blir detsamma, så den extra kronan kommer inte att tas ut i konsumentledet.

– Det blir förstås en stor extra kostnad för oss som bolag, men vi är beredda att nu dra vårt strå till stacken i det akuta läge som uppstått, säger Anders Strålman.

Även Ica och LRF satsar extra pengar på mjölkbönderna.

Enligt ett pressmeddelande sent på torsdagen ska man från den 21 september ge de Ica-kunder som vill att bidra med en extra mjölkkrona som går direkt till Sveriges mjölkbönder när de väljer att köpa vissa mjölkförpackningar och ostar i Ica-butiker. Dessutom kommer ICA skjuta till 25 miljoner i en grundplåt. LRF och mejeriföreningarna kommer säkerställa att mjölkkronan går oavkortat till Sveriges mjölkbönder. Satsningen ska pågå i sex månader och beräknas ge 100 miljoner kronor i extra intäkter.

LÄS OCKSÅ:

TV: Se debatten mellan Arla och LRF om mjölkkrisen

Fallande mjölkpris pressar Arla

Många danska ekobönder lämnar Arla