Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitt Romney bäst i första debatten

Den första av tre debatter mellan de två amerikanska presidentkandidaterna, Barack Obama och Mitt Romney, fick inte ett förväntat upplägg. Den som hoppats på blixtrande retorik och dräpande repliker blev besviken. Det kan tyckas tråkigt, men politik handlar inte om underhållning utan om vem som är bäst lämpad att styra landet.

USA kommer att behöva en fast hand vid rodret de kommande åren. Problemen är uppenbara. Budgetunderskottet är enormt och man kämpar fortfarande med följdverkningarna av finanskrisen. Att den första debatten därmed kom att fokusera på ekonomin var ganska givet.

Enligt den första opinionsmätningen från CNN tog Romney hem matchen. Han gjorde det dessutom med en framtoning som förmodligen är mer äkta än den han hittills har haft under valrörelsen. Romney var länge en typisk mittenpolitiker som inte var främmande för samarbete över partigränserna. Men som presidentkandidat har han gått alltmer åt höger.

Barack Obama gjorde ingen dålig insats, men han levde inte upp till sin forna strålglans. Han hade visserligen inte lika mycket att förlora som Romney. Obama leder just nu i opinionsmätningarna men mycket kan hända innan valet är avgjort. Obama lär redan känna pressen att vinna nästa debatt.