Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missvisande däckmärkning

Viktigast för däck på fordon är greppet. Däckens uppgift är att hålla fordonet på vägen. Alla andra egenskaper kommer i andra hand, men inte i EU-kommissionens nya märkning av vinterdäck.

Missledd av övernitiska miljöivrare ser kommissionen bränsleekonomi och vägljud som däckens viktigaste egenskaper men lägger som en eftergift till våtgrepp.

Men våtgrepp är viktigare nere på kontinenten än hos oss. Här är greppet på snö och is avgörande för att kunna ta sig fram genom snö och hålla sig på vägen på is och packad snö. 

Men detta finns inte i EU-kommissionens begreppsvärld. Där är den allmänna omtanken om "miljön" viktigare än enskilda människoliv. 

Därför är EU:s nya däckmärkning direkt missvisande och kan lura folk att köpa däck som inte passar nordiska vintervägar. Det ökar risken för avåkning och olyckor!

Tege Tornvall

biljournalist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare