Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missuppfattningar kring klimatforskningen

I Solen driver vårt klimat menar Tege Tornvall att klimatforskarna har fel i att människans utsläpp av koldioxid orsakar global uppvärmning. Mattias Westermark, lärare i naturvetenskapliga ämnen i Uppsala, anser att boken är en provkarta på de missuppfattningar och lögner som förekommer kring klimatforskningen.

Tege Tornvall försöker i en egenutgiven bok bevisa att global uppvärmning inte orsakas av mänskliga utsläpp. Sina påståenden har han hämtat bland de idéer som främst cirkulerar på olika internetforum och bloggar. Resultatet är en blandning av missförstånd och kritik som motbevisats många gånger förut.

Vem är då denne klimatupplysningens förkämpe? Tege Tornvall, boende i Leksand, är en fordonsjournalist och frilansskribent som privat, framför allt på internet och insändarsidor, kritiserat forskningen kring den globala uppvärmningen. Han skriver i olika klimatkritiska nätpublikationer och skickar in artiklar på öppna debattforum. Boken verkar till stor del består av hans nätartiklar som sammanställts nästan oredigerat. Detta gör texten rörig med många upprepningar.

Det märks tydligt att Tornvall har haft viljan att verka vetenskaplig. Mängder av tabeller och hänvisningar till forskare fyller sidorna. Tyvärr finns det stora brister i både presentation och innehåll. Nära hälften av boken är dessutom fylld med information som inte är viktig i sammanhanget. Författaren tar upp data om hur stor del av människokroppen som består av kol, vilket klimat som fanns för hundratals miljoner år sedan, lite om andra planeter och atomslag i världsrymden och att djur som flyttar in i städer får större hjärnor. Varför finns denna information med? Jag kan bara tänka mig att det är för att få texten att framstå som mer vetenskaplig.

Bokens grundtanke är att klimatforskarna har fel i att människans utsläpp av koldioxid orsakar global uppvärmning. Boken attackerar klimatforskningen på sju huvudpunkter:

1: Koldioxid är ofarligt. Tornvall skriver massor om att koldioxid är ofarligt. Han kallar det för "Livets Gas", att vi andas ut jättehöga koncentrationer koldioxid och att växter behöver det för att växa och producera syre. Men ingen forskare tror ju att koldioxid är giftigt och alla vet att det är nödvändigt för växterna. Det är fakta som inte har någon betydelse för klimatet. De problem som koldioxiden ger är att den håller kvar värme i atmosfären och att den gör haven surare, inte att det skulle vara giftigt eller onaturligt.

2: Det sker ingen uppvärmning och mätmetoderna är felaktiga. Tornvall visar mätkurvor som säger att uppvärmningen planat ut. Han menar också att man tagit bort mätstationer som var viktiga för att få korrekt information. Han har rätt i att man tagit bort mätstationer som legat nära andra, eftersom budgeten är begränsad. Detta påverkar dock inte mätningarna särskilt mycket och man kompletterar med satellitdata. Temperaturkurvorna går upp och ned över åren, men visar en mycket tydlig trend att det blir varmare över tid. Det Tornvall och andra med samma agenda gjort är att de letat fram en kort period där det inte verkar hända så mycket med den globala uppvärmningen som bevis för att det inte blir varmare. Att sådana perioder finns är inget konstigt alls, klimatet påverkas på kort sikt av solaktivitet, vulkanutbrott, havsströmmar och liknande. Trenderna i klimatet måste ses i längre perspektiv.

3: Det är solens aktivitet som värmer jorden. Detta är något så självklart att jag inte riktigt vet om han menar allvar i att ta upp det som något nytt. Jag antar att han menar att det är solaktiviteten som får klimatet att bli varmare eller kallare. Det här tar man hänsyn till i klimatforskningen och sedan 1960-talet har solintensiteten legat stilla för att sedan avta något, medan temperaturen har ökat. Tvärtom mot om det varit solen som var boven, alltså.

4: Forskare börjar överge teorin om växthuseffekten och uppvärmningen. Detta är inte heller sant. Det finns forskare som är kritiska till växthuseffekten, men de allra flesta är inte klimatforskare utan sysslar med annat. Detta märks i boken - många av de forskare som nämns arbetar med helt andra saker. Om man tittar på den forskning som görs ser man att det knappast finns några klimatforskare som är skeptiska till vår klimatpåverkan. 2010 gjorde Rapport och Vetenskapsredaktionen en genomgång av i praktiken all publicerad klimatforskning - man hittade fler än 8 000 artiklar som visade på mänsklig påverkan på klimatet. Man hittade endast fem (5) artiklar som kom med andra resultat och alla fem led av allvarliga vetenskapliga missar.

5: Radioaktivt kol-14 från atombombsprov försvinner snabbare än beräknat, vilket skulle bevisa att koldioxid i luften försvinner mycket snabbare än vad man trott (då skulle våra beräkningar av utsläppens storlek bli missvisande). Detta är fel. Tabellen i boken visar inte det som Tege påstår (mängden Kol-14 i atmosfären) utan andelen Kol-14 jämfört med vanligt Kol-12. Detta ger ett helt annat resultat på hur fort kolet försvinner ur atmosfären. Uppgiften kommer från professor Gösta Pettersson, som sedan erkände sitt misstag. Tyvärr blir sådana här uppgifter lätt bevis som snurrar runt på nätet i evigheter.

6: Tecken på global uppvärmning är felaktiga eller överdrivna. Boken nämner mycket lokalt väder som bevis för att det blir kallare snarare än varmare. Samtidigt erkänner Tornvall att lokalt väder inte kan säga något om klimatutvecklingen (om det råkat vara varmt). Minskade isar och glaciärer i Arktis och Antarktis avfärdar han eftersom han påstår att glaciärer bara släpper is när de växer. Boken har också ett extremt krångligt resonemang om hur solenergin inte räcker för att smälta isarna. Här har han också fel. Mätningar har visat att isarna både på Antarktis och på Grönland minskar, och att glaciärerna glider snabbare. Det beror både på ökat smältvatten som smörjer under glaciärerna och att fronten på glaciärerna blivit tunnare och inte bromsar lika mycket. Satellitdata visar på tunnare landisar och vi har mindre is i farvatten både norrut och på södra halvklotet.

7: Ökad koldioxid ger inte mer uppvärmning. Det här är ett av de märkligare påståendena i boken. Grundläggande fysik visar hur koldioxid tar upp värmestrålning som till slut lämnar atmosfären ut i rymden. Ju mer koldioxid, ju längre stannar värmen i atmosfären innan den släpps ut, ungefär som en ylletröja. Tjockare tröja, varmare närmast kroppen. Jämför med Venus som har en atmosfär med 96,5% koldioxid - det höjer marktemperaturen 400 grader. Han påstår också att koldioxiden vi mäter avges från havet och vulkaner snarare än från våra utsläpp. Nu är det så att vi vet hur stora våra utsläpp är. Vi släpper ut - mer - koldioxid än vad som ökar i atmosfären. Det är för att haven tar upp en del av utsläppen.

De här idéerna har fått mer utrymme i politiken, framför allt utomlands, och det får ses som ett tecken i tiden att vetenskapsföraktet sprider sig även i Sverige. Det är svårt med vetenskap och det är svårt med jobbiga budskap. Att författaren bara lyckats ta till sig det som går rundgång på klimatskeptiska bloggar, är uppenbart. I stället för debattinlägg blir boken en provkarta på de missuppfattningar och i många fall rena lögner som förekommer kring klimatforskningen, utan att tillföra något vetenskapligt till diskussionen.

Mattias Westermark

Lärare i lärare i matematik, kemi och biologi i Uppsala och engagerad i Vetenskap och folkbildning.