Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkte Sundbornssvindlaren kände sig pressad att köpa optioner "Slängde nästan på luren ibland men de var idoga"

 
Svindeln i Sundborn
Visa alla artiklar

Under andra rättegångsdagen i fallet med Sundbornssvindeln berättade den åtalade mannen att han känt sig pressad att köpa optioner. Företaget han gjorde affärer med ska ha övertalat honom att göra vissa affärer:
– Vid vissa tillfällen ville man nästan slänga på luren, men de var idoga, säger mannen.

Under fredagen avslutades rättegången mot mannen som misstänks för "svindeln i Sundborn." Mannen är åtalad för nio fall av trolöshet mot huvudman, och har erkänt brott i samtliga fall. I ett fall var det inte helt klarlagt om mannen hade en förtroendeställning eller inte, varpå det kan bli fråga om förskingring i stället för trolöshet.

Dagen inleddes med att fler målsäganden fick vittna om mannens uppdrag hos dem och om vilka konsekvenser brottet fått för dem. Sedan följde ett kompletterande förhör med den misstänkte, en medelålders man från Falun.

LÄS ÄVEN Tveksamt om offren får skadestånd

Där fick han bland annat berätta om de optionsaffärer som låg bakom "svindeln". Mannen har tidigare sagt att han hamnade i ett slags spelmissbruk med binära optioner.

LÄS ÄVEN Därför svek han sina uppdragsgivare

Han uppgav nu att han känt sig pressad av företaget ifråga att fortsätta med optionshandeln, fast han själv velat sluta.

På frågan från sin advokat om han försökte dra sig ur, svarade mannen:

– Ja, men efter några telefonsamtal med dem fortsatte jag. De lyckades övertala mig att göra fler affärer. Vid vissa tillfällen ville man nästan slänga på luren, men de var idoga och ringde upp igen och ville att man skulle göra affärer.

Mannen säger att han vid en tidpunkt var nära att "göra rätt ifrån mig" men fortsatte sin handel med binära optioner efter kontakt med företaget. Han säger att han upplevde företaget som seriöst. De gav bland annat vad han ansåg vara noggrant utförda analyser med både kort- och långsiktiga planer.

– Magkänslan fick kliva åt sidan, säger han.

Den misstänkte gav uttryck för att nu ha insett att han fått sälla sig till majoriteten som går back på denna typ av handel med binära optioner.

– Det kanske fanns ett visst intresse hos mig att handla med den här typen av affärer. Men med facit i näven borde man ha insett att 95 procent av de som håller på med det gör förlustaffärer och att man hamnat i den gruppen. Vid vissa tillfällen såg det positivt ut men tyvärr följde sedan en dålig affär, och då fortsatte jag för att kunna återställa hos alla parter.

Mannen berättade dessutom att han har planer på att skriva en bok om hur denna typ av handel kan gå snett, eftersom han menar att den litteratur som finns är positivt vinklad.

Dom kommer att meddelas nästa fredag, den 9 december, och mannen sitter fortsatt häktad. Åklagare anser att brottet bör fängelse i två-tre år, medan advokaten hellre såg en villkorlig dom med samhällstjänst.

LÄS ALLT om Sundbornsvindeln här