Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta miljöbrottet i Norrvik utreds av polis

De svarta massorna som hade lagts upp på stranden är borta.
Men den rättsliga processen fortsätter.
– Jag får hoppas på det bästa, säger fastighetsägaren.

Annons

Det var under vårvintern som myndigheter via en artikel i NLT fick kännedom om de grävningar som skett i en vik av Väsman i Norrvik.

Grävningarna hade utförts på uppdrag av ett par från Ludvika som äger fritidshuset i området. En nödvändig rensning av viken, hävdade mannen i familjen, men man hade inte sökt tillstånd hos länsstyrelsen för "vattenverksamheten"

Både kommunen och länsstyrelsen gjorde syn på platsen och länsstyrelsen beslutade att massorna som lagts upp på stranden måste ha fraktats bort senast den 31 augusti.

Mannen i familjen säger att en firma han anlitat har fraktat bort massorna.

– Det blev ett eller två lastbilslass. Vart de körde massorna vet jag faktiskt inte.

Therese Carlsson är miljöhandläggare vid länsstyrelsen:

– Häromdagen fick vi ett par bilder som tagits av verksamhetsutövaren (fastighetsägaren).

Hur tolkar ni bilderna?

– Vi anser att området nu verkar vara återställt på det sätt som vi hade begärt i beslutet. Inget är bestämt men det är mycket möjligt att vi senare åker ut och gör en syn på platsen. Men som det ser ut nu så är ärendet utagerat för vår del.

Tidigare i år gjorde länsstyrelsen också en åtalsanmälan om misstänkt miljöbrott. Anmälan hanteras av riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Jag kan bekräfta att förundersökning har inletts och att ärendet ligger hos polisen i Falun för utredning, säger Aino Alhem, åklagare vid riksenheten.

I Falun hanteras ärendet av ekoroteln.

– Ärendet ligger i balansen hos oss, men jag hoppas att utredningen kan börja under hösten, säger Christina Brunell, chef för ekoroteln.

Om området i Norrvik nu kan anses återställt så lär det blir svårt för polisen att hitta några bevis för miljöbrott på platsen.

– Vi har varit angelägna om att området skulle återställas snabbt så naturen lider så liten skada som möjligt. Polis och åklagare får göra en bedömning utifrån intervjuer med inblandade och de fotografier som tagits på platsen, säger Therese Carlsson.