Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta jägare får tillbaka vapen

Två av de fem härjedalingar som misstänks för grovt jaktbrott på varg får nu tillbaka sina vapen.
I samband med att jägarna greps under dramatiska förhållanden i trakten av Ulvsjön i maj beslagtog polisen deras vapen.
Det är förvaltningsrätten som menar att det inte finns skäl för att inte återlämna vapnen.

De båda männen, som är i 40-årsåldern, överklagade beslagtagandet till förvaltningrätten i Härnösand.

Polisen har sagt nej till att återlämna vapnen, eftersom brottet anses som grovt då varg är ett särskilt skyddsvärt vilt och då jakt utfördes med otillåten hjälp av motordrivet fordon.

Polisen menar också att det finns risk för att vapnen kommer att missbrukas och att vapentillstånden sannolikt kommer att återkallas.Men nu återfår alltså männen vapnen efter förvaltningsrättens beslut.

Så här lyder beslutet: "Att en person är skäligen misstänkt kan i bevishänseende inte jämställas med att det är sannolikt, eller föreligger sannolika skäl att anta, att personen kommer att dömas för brottet. Förvaltningsrätten finner därför inte att det finns underlag för bedömningen att det finns risk för att vapnen kan missbrukas eller att det är sannolikt att tillståndet kommer att återkallas. Det är inte visat att det finns grund för omhändertagande av vapnen med tillhörande ammunition. Polisens beslut ska därför upphävas".

Leif Eriksson