Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta Carl Larsson-svindeln: Pengar för snöröjning saknas inför väderkaoset – helt samhälle hotas att isoleras

 
Svindeln i Sundborn
Visa alla artiklar

Närmare en halv miljon kronor saknas hos vägföreningen i Sundborn.
Och när säsongens första kraftiga snöfall väntas under tisdagen har man inte råd att betala snöröjaren.
- Imorgon kan det vara krisläge, kommenterar Kjell Gustafsson, ordförande i vägföreningen.

Sundborns vägförening sköter om drygt en mil småvägar i centrala Sundborn.

Föreningen hade precis plockat in medlemsavgifterna från de omkring 900 hushållen som betalar vägavgift och därför fanns det 450 000 kronor på vägföreningens konto.

Men precis som med både Carl Larsson-gården och idrottsföreningen Sundborns GoIF har även Sundborns vägförening utsatts för misstänkt ekonomisk brottslighet.

Vid ett etrainsatt styrelsemöte under söndagen bedömdes tillgångarna uppgå till ett par tusen kronor.

Resten av kapitalet är borta och händelsen är polisanmäld.

- Det är Ebberöds bank, det finns inga pengar och vi har hamnat i en jävla situation, kommenterar Kjell Gustafsson.

De 450 000 kronorna som fanns på kontot var tänkt att användas till driften av det lokala vägnätet under det kommande året och bland annat så hade en lokal entreprenör upphandlats för att ta hand om sandning och snöröjning.

Samtidigt har SMHI gått ut med en klass 2-varning för södra Dalarna under tisdagen där man varnar för snömängder upp till 30 centimeter.

Men utan pengar i vägföreningens kassa har Kjell Gustafsson svårt att tro att entreprenören ,på ideell basis, kommer ploga undan den förvänatde snön.

- Kommer det så mycket snö som man har varnat för blir vi isolerade. Folk kommer inte kunna ta sig till sina jobb, hemtjänsten kommer inte komma fram.

- Fan om det börjar snöa imorgon, då blir det ett helvetesläge. Vi riskerar att bli insnöade och isolerade i Sundborn.

Under måndagen har Kjell Gustafsson varit i kontakt med Falu kommun, men fortfarande, med mindre än ett dygn kvar, innan det förväntade snökaoset är snöplogningen högst oklar.

- Och även om det inte blir så mycket snö som man har sagt så ska det sannolikt sandas och halkbekämpas för senare i veckan ska det bli minusgrader.

Gustafsson har haft kontakt med Jonny Gahnshag (S), ordförande för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Just nu ser kommunen över möjligheten till tidigare utbetalningar till vägföreningen, men också möjligheten till utbetalning från den extrapott till vägföreningar som finns att tillgå.

Vad gäller morgondagens snöröjning finns än ingen exakt plan för hur det ska gå till.

- Jag har sagt till Kjell att de får ropa av gentemot entreprenören så entreprenören får betalt. Det här är ett allvarligt läge för den här föreningen, kommenterar Jonny Gahnshag.

Den nu häktade mannen är nu sammanlagt misstänkt i sex fall för trolöshet mot huvudman. I några av fallen handlar det även om ett grovt brott.

LÄS MER: Carl Larsson-gården får lån för att klara driften