Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt storfusk i tandvården

Det kan ligga fusk bakom hundratals miljoner av de fem miljarder kronor som Försäkringskassan betalar ut för tandvård varje år.

Annons

Enligt en bedömning kan fusket vara så stort som sex procent.

– Den siffran är dock förknippad med väldigt stor osäkerhet. Det är svårt att säga hur stort fusket är, men det är rimligt att tro att det finns en större brottslighet än vad vi har identifierat, säger Daniel Johansson, enhetschef för kontrollfrågor på Försäkringskassan till TT.

Sex procent skulle det motsvara 300 miljoner, eller runt 40 gånger mer än det fusk som Försäkringskassan har ertappat tandläkare med och polisanmält hittills i år – 7,2 miljoner kronor.

Och fusket kan vara ännu större. Inspektionen för socialförsäkringen, som granskat problemet, befarar att 1,2 miljarder betalts ut felaktigt på ett år, skriver Göteborg-Posten. Myndigheten fördjupar därför undersökningen och även Försäkringskassan utreder misstankarna ytterligare.

Försäkringskassan har till och med oktober polisanmält åtta tandläkare, varav fyra i Västra Götalands län och två i Stockholms län. En Göteborgstandläkare har enligt anmälan fått ut 426 000 kronor för mycket 2008–2010. Dessutom ska den tandläkaren ha lämnat felaktiga ansökningar för nästan en miljon. (TT)