Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt jaktbrott på varg

Ett pejlhalsband från en märkt varg har påträffats och lämnats in till polisstationen i Sälen. Det har lett till att en förundersökning om misstänkt grovt jaktbrott inletts, samtidigt som det lagts förundersökningssekretess över det inträffade. Den varg som halsbandet kommer ifrån är den hanne som flyttades från renskötselområdet i Idre tillsammans med den genetiskt värdefulla "Kilsbergstiken".

Enligt uppgifter ska halsbandet ha lämnats in till polisen i Sälen under tisdagen.

Att ett pejlhalsband från den flyttade varghannen är inlämnat har bekräftats, men inte hur eller var det påträffats. Det finns heller ingen uppgift om själva djurkroppen är återfunnen.

Det finns flera märkta vargar i Sälens närområde. Dels den hanne som märktes före jul vid Storbo som uppehållit sig norr om fjällvägen i Sälen. Dels den flyttade varghannen som vandrat norrut från Karlsborg och uppehållit sig i västra Dalarna, mellan Mora och Malung. I det här fallet är det dock klart att halsbandet kommer från den varghanne som flyttades från Idre.

Det är naturvårdsverket som märkt de två flyttade vargarna och sedan valt att inte lämna ut deras positioner, bortsett från den information som lämnades ut i en pressrelease för en vecka sedan då tikens vandring till norra Hälsingland uppgavs liksom hannens vandring till området mellan Mora och Malung.

Miljöåklagare Åse Schoultz i Östersund har fått ärendet på sitt bord och det har beslutats om förundersökningssekretess i ärendet.

– Jag ska sätta mig in ärendet, men kan inte ge några svar i dag, däremot är det viktigt att polisens inledande undersökningar nu kan ske på ett bra sätt, säger Åse Schoultz.