Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt för skrämskott

Annons

Då kvinnan greps var hon misstänkt för att ha skjutit skarpa skott mot en grupp thailändska bärplockare. Enligt bärplockarna hade skotten visslat över deras huvuden då de skulle plocka bär i ett område på Malungs finnmark.

Bärplockarnas vittnesmål och polisens utredning ledde till att misstankarna riktades mot kvinnan. Hon anhölls och satt i häkte i två veckor under utredningen.

Kvinnan frikändes senare i Mora tingsrätt, som inte kunde det finna det ställt bortom allt tvivel att det verkligen var den åtalade kvinnan som hade avlossat skotten.

Kvinnan har hävdat att hon suttit oskyldigt frihetsberövad och efter den friande domen har hon krävt skadestånd.

Kvinnan hade begärt drygt 60 000 kronor i skadestånd. Justitiekanslern Göran Lambertz nöjer sig med att bevilja 13 000 kronor för lidande samt ersättning för ombudskostnader med 2 600 kronor.

Kvinnan ville ha 25 000 kronor för lidande och pekade på att hennes fall hade uppmärksammats i medierna. JK anser dock inte att mediernas bevakning har gjort att kvinnan kunnat identifieras av någon vidare krets. Hon får därför inte någon förhöjd ersättning. Hon får enligt praxis för det aktuella antalet dagar 13 000 kronor.

Kvinnan hade vidare begärt 21 000 kronor för förlorad arbetsförtjänst på grund av att hon förlorat ett förordnande i samband med frihetsberövandet. JK går inte med på någon ersättning då det rör sig om en beräknad förlorad arbetsinkomst i tiden efter frihetsberövandet.

Slutligen har kvinnan begärt ersättning med 15 000 kronor, motsvarande 300 kilo älgkött. Hon hävdar att hon fått två jaktsäsonger spolierade då polisen tog hennes vapen i beslag i samband med frihetsberövandet. Här hävdar JK att det uteblivna älgköttet hänför sig till ett vapenbeslag och inte till själva frihetsberövandet. Därför blir det ingen älgköttkompensation.

JK:s beslut kan inte överklagas. Däremot kan kvinnan stämma staten om hon är missnöjd med beslutet.

Mer läsning

Annons