Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt för Pernillamordet släppt

De nya vittnesuppgifterna kunde inte binda den misstänkte till mordplatsen.

Därför tvingades åklagarna på onsdagseftermiddagen släppa den 36-årige man som i fyra veckor suttit häktad, misstänkt för att ha mördat Pernilla Theorin i Avesta under sommaren 2006.

Annons

– Vi har gjort bedömningen att den bevisning som finns inte kommer att räcka till en fällande dom. Därför finns det inte heller skäl till fortsatt häktning eller till att väcka åtal.
Det var beskedet under onsdagseftermiddagen från åklagaren Kristofer Magnusson som tillsammans med åklagare P-G Persson lett förundersökningen kring mordet på Pernilla Theorin.
Det var efter att nya förhör med mannen hållits under onsdagen som åklagarna tog beslutet att försätta 36-åringen på fri fot. Redan vid 15.30-tiden släpptes den 36-årige mannen också ut från Säters sjukhus.
– För en fällande dom i brottmål krävs att den tilltalades skuld är ställd utom rimligt tvivel och det anser vi inte att utredningsmaterialet gör, säger Kristoffer Magnusson.
36-åringen har ju varit häktad på den högre misstankegraden sannolika skäl. Har det kommit fram något nytt som talar till hans fördel?
– Nej, vi har inget som styrker att inte begått brottet. Utredningen når helt enkelt inte upp till beviskraven.
Enligt åklagarna finns det nu inte heller några återstående utredningsåtgärder som kan antas förändra bevisläget på något avgörande sätt.
Mordutredningen har hanterats av polisens våldsrotel i Borlänge där det stora utredningsmaterialet gåtts igenom ännu en gång. Ett stort antal förhör har hållits och även de tekniska uppslag som funnits har genomgått de nya undersökningsmetoder som Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, i dag har tillgång till.
Finns det fortfarande brottsmisstankar mot mannen?
– Det enda beslut vi tagit hittills är att häva häktningen men vi kommer också inom kort att skriva av brottsmisstankarna, säger Magnusson.
De nya uppgifter som gav utredarna ett hopp om en lösning kom från ett vittne som gjort mycket intressanta iakttagelser på morgonen 13 aug 2006. Polisen är fortfarande också övertygad om att det finns människor som har upplysningar att lämna om iakttagelser den aktuella morgonen.
Vad innebär att ni skriver av brottsmisstankarna rent konkret för mordutredningen?
– Det innebär att vi har ett ouppklarat mord i Dalarna som vi naturligtvis hoppas att kan lösas. Eftersom mordet inte kommer att preskriberas hamnar det nu åter hos polisen. Skillnaden är främst att utredningen inte längre kommer att vara åklagarledd, säger Kristoffer Magnusson.