Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt för mordförsök får skadestånd

En kvinna från Borlänge får nu 9 390 kronor i ersättning efter att hon suttit frihetsberövad som misstänkt för mordförsök men sedan friats. Det har justitiekanslern beslutat.

Klockan var tidigt på söndagsmorgonen den 13 november 2011 som den 24 åriga kvinnan greps tillsammans med en 28-årig man. De misstänktes då drygt två timmar tidigare ha skjutit in i en lägenhet på Allfarvägen.

Där hade de boende i hyresfastigheten vaknat av att flera skott avlossades i trapphuset. Polis larmades och då de kom till platsen kunde de konstatera att entrédörren till hyreshuset var uppbruten och att flera skott därefter avlossats i trapphuset mot en lägenhetsdörr.

Den boende i lägenheten fanns hemma men träffades inte av något av skotten som avlossats från ett hagelgevär. Kulor från hagelpatronerna hade dock trängt rakt igenom ytterdörren.

Uppgifter fanns om en incident skulle ha inträffat mellan de gripna och lägenhetsinnehavaren under kvällen före. Misstankarna riktades därför mot de båda som greps vid 06-tiden samma morgon.

Båda anhölls och en husrannsakan genomfördes hos de anhållna. Där påträffades misstänkt narkotika samt tårgas. Däremot inget vapen. Efter två dagar försattes kvinnan på fri fot och två månader efter att skotten avlossats lades utredningen ner.

Nu beviljas alltså kvinnan ersättning med 9 390 kronor för de två dygn hon satt frihetsberövad. Av summan utgör 5 000 kronor lidande, 2 390 kronor förlorad arbetsinkomst och 2 000 kronor är kostnader för juridiskt ombud.