Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstanke om livsfarlig drog i Mora

Natten till onsdagen fördes en kvinna i 20-årsåldern med ambulans till Mora lasarett. Kvinnan befann sig på gränsen till medvetslöshet.

Polisen misstänker att hon tagit GHB, en livsfarlig drog som tidigare inte uppmärksammats på detta allvarliga sätt i Mora.

Enligt polisen var det anhöriga till kvinnan som misstänkte att hon blivit drogad. Senare på natten gjorde polisen husrannsakan i den bostad där kvinnan hämtats av ambulansen. Då hittades tabletter och en flaska med en misstänkt vätska. Nu är kvinnan misstänkt för narkotikabrott, eget bruk och innehav.

GHB, gamma-hydroxybutansyra, är en narkotikaklassad drog som ofta säljs som en luktfri vätska. GHB som var en så kallad innedrog eller partydrog förbjöds i Sverige år 2 000.

Wikipeda skriver om drogen att GHB uppmärksammats i media då den smugits ner i kvinnors drinkar för att de skulle bli lätta att utnyttja sexuellt. Drogen är mycket lätt att överdosera och därför mycket farlig.

Överdosering i kombination med alkohol kan leda till försämrad andningsförmåga, medvetslöshet och död. Flera dödsfall i Sverige beror på intag av GHB i kombination med alkohol.