Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänka mordbränder oroar polis och Mora brandkår

Under tisdagskvällen misstänks någon eller några personer anlagt två bränder utmed Studentvägen, en enslig, stenig skogsväg mellan Mora och Venjan.
Både polis och räddningschef Johan Szymanski, Mora ser mycket allvarligt på det inträffade.
Under onsdagen rådde förhöjd beredskap på brandstationen i Mora och brandflyg övervakade skogarna i området.

Det första larmet kom vid 22-tiden på under tisdagskvällen. Ett par som kört på vägen upptäckte branden, precis intill vägen vid Hjällbo och larmade SOS Alarm.

– Ett timmerupplag brann och elden hade börjat sprida sig i gräset runt omkring. Det var ett område, cirka tio gånger tio meter stort som brann. Vi fick branden under kontroll, berättar styrkeledare Håkan Svedberg, Mora brandkår.

– Efter cirka en timme fick vi nästa larm, en ny brand hade observerats utmed samma väg cirka en mil närmare Venjan. Venjans brandvärn larmades till platsen medan Mora brandkårs tankbil övervakade den första branden, berättar räddningschef Johan Szymanski.

Den andra branden var större, cirka 20 gånger 20 meter och gräs och småris brann i området. Även den branden kunde släckas.

Totalt arbetade 20 man från Venjans brandvärn och Mora brandkår natten till onsdagen med bränderna, som räddningschefen misstänker vara anlagda.

– Det finns i nuläget ingen naturlig orsak, sannolikt har någon anlagt de två bränderna. Eldningsförbud råder i hela Dalarna och risken för spridning är stor, det är därför två mycket oroväckande händelser. Att flera bränder uppstår i skogen är för oss mycket resurskrävande. Vi klarar inte två bränder samtidigt, vi är dimensionerade för en brand och med förra sommarens brand i Västmanland i tankarna, är det känt att resurser saknas vid större bränder.

Polisen bedömer bränderna som misstänkta mordbränder och en förundersökning är inledd. Polisens tekniker undersökte under onsdagen brandplasterna och även Polisen i Mora är angelägen om tips, som rör bränderna. Tips kan lämnas via telefonnummer 114 14 och begär konakt med polisen i Mora.

– Vi ser mycket allvarligt på bränderna, misstankar om mordbränder är allvarliga brott. Vi är också angelägna om tips vad gäller mordbranden i Särna natten mellan fredag och lördag, säger förundersökningsledare Johan Olander, Polisen Mora.

Under onsdagen hade brandstationen i Mora förhöjd beredskap, men extra befäl i tjänst. Brandflyg övervakade området och skogarna mellan Mora och Venjan, kontinuerligt för att tidigt upptäcka eventuella nya bränder.

– Det råder eldningsförbud i hela Dalarna. Brandrisken är på nivå fyra. På fredag höjs brandrisken ytterligare. Vi uppmanar alla som kan ha information att lämna iakttagelser till polisen, i övrigt avvaktar vi och ser vad som händer, säger Johan Szymanski.