Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missriktad nostalgi får Älvdalen att avveckla hemma för att i stället satsa på gård i Halland

Fotbollsplanerna på nya idrottsplatsen i Älvdalen och badet i Idre ska bort när Älvdalen går mot knaprare tider. Samtidigt ska en barnkoloni i Laholm, vars investeringsbehov för de närmaste åren uppgår till flermiljonbelopp, finnas kvar i kommunens ägo. Den missriktade nostalgin medför att pengar som kunde använts för barnens bästa lokalt istället hamnar i Halland.

Annons

Älvdalen är Sveriges tionde mest glesbefolkade kommun. Det skapar rejäla ekonomiska utmaningar i att ge en meningsfull vardag till invånare i alla åldrar.

Därför har kommunen ­beslutat att de ska sälja ut, eller lämna, ett antal av sina fastigheter. Bland dessa den nya idrottsplatsen med fotbollsplanerna i Älvdalen och badet i Idre.Men det finns en anläggning kommunen klamrar sig fast vid, som utmärker sig för sitt låga värde för kommuninvånarna. Det handlar så klart om barnkolonin i Mellbystrand, Laholm, Halland.

Barnkolonin donerades till kommunen år 1966. Den skulle användas för att ge barn från Älvdalen en möjlighet att komma nära havet. Barn skulle få upplevelser de inte annars kunde få och således berikas och bli bättre vuxna.

Charterrevolutionen i början av 1990-talet har dock minskat behovet av att subventionera strandupplevelser. Därför har kolonin de senaste decennierna mest använts för idrotts­läger och föreningsutflykter. De tre senaste åren har gårdens undermåliga skick gjort att Mellbystrand inte kunnat användas över ­huvud taget.

Värdet för marken där gården ligger har uppskattats till närmare tre miljoner kronor, om det inte vore för att detaljplanen anger att tomten måste användas till ­kolloverksamhet. Kommunfullmäktige har tagit detta som ursäkt för att försöka omvandla kolonin till någon sorts vandrarhem.

I stället för att klamra sig fast vid fantasier om att kolonin åter kan uppleva forna dagar borde Älvdalens kommun få den såld för ett skäligt pris till Laholms kommun, som i sin tur kan ändra detaljplanen och dra nytta av tomtens fulla värde.

Politikerna har pratat om framtiden för Mellbystrand i snart tio år utan att komma till skott. Nu menar man att en avyttring av fastigheten kan dröja ytterligare tio år och att man alltså ska fortsätta betala höga löpande kostnader för en sliten ­anläggning som ligger 70 mil bort från älvdalsbarnens vardag.

Tiderna förändras och ­Älvdalens kommun behöver hålla jämna steg. Uppdraget att ta hand om och skapa möjligheter för bygdens barn och ungdomar är inte mindre relevant i dag än vad det var för ett halvsekel ­sedan. Men det behöver ta en annan form.

Det är dags att släppa ­nostalgin och sälja lägergården i Mellbystrand.

Skolor hotas – nu lämnar Älvdalens kommun lokaler och säljer fastigheter

Mellbystrand får ny chans

Halländska stränder ingen hit i Älvdalen