Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misslyckad kupp mot klockbutik

En lastbil körde in i Stjärnurmakarnas butik på Borganäsvägen i centrala Borlänge på torsdagsmorgonen.

Den nattliga kuppen mot Wallners Ur gick nog inte riktigt som tjuvarna tänkt sig. Visserligen tog de sig igenom den gallerförsedda entrén men där tog också lyckan slut. I vart fall tyder allt på att de fått lämna butiken tomhänta.

Klockan var strax efter halv fem på torsdagsmorgonen då tjuvarna dundrade in på Borganäsvägen från Stationsgatan i en stulen lastbil. Denna hade de då en stund tidigare stulit från företaget Fredrikssons Ställning & Försäljning AB på Södra Backa.
Efter att ha mejat ned en lyktstolpe utanför Handelsbanken gick färden i den stulna lastbilen vidare längs gågatan där målet tycks ha varit Wallners Ur intill korsningen med Målaregatan. Där kördes lastbilen rakt in i den gallerförsedda entrén.

Då tjuvarna hoppat ur lastbilen upptäckte de dock att lastbilens hytt proppat igen hela entrén och blockerade alla möjligheter att ta sig in i butiken. Tomhänta fick de därför lämna platsen.

– Ja, det verkar inte som om något stulits, säger Jan Barck, förundersökningsledare vid Borlängepolisen.

– Vi kan inte ens säkert säga att deras plan var att ta sig in i klockbutiken. Det kan också handla om en vådlig körning som gick överstyr, menar Barck.

Enligt honom var det också den slutsats som drogs av den polispatrull som kom först till platsen.

Under morgontimmarna utsattes också en sportbutik i Säter för en kupp där en bil kördes igenom butikens entré.

– Den händelsen inträffade cirka en halvtimme senare och med hjälp av en bil som stulits i Hedemora. Därför verkar det inte troligt att samma personer ska ha varit inblandade, säger Jan Barck.

För ägarna till den lastbil som stals, Fredrikssons Ställning & Försäljning AB, ställer stölden till stora problem:

– De tog sig in i våra lokaler genom att krossa ett mindre fönster i en port, säger företagets vd, Jonas Fredriksson.

Han berättar att tjuvarna därefter ställt till med stor oreda i lokalerna och även försökt att slå sönder en vägg mot ett kontorsutrymme.

– Väggen var gjord av stålbalkar som klätts med plåt så där lyckades de aldrig ta sig in, säger Jonas Fredriksson.

Intresset riktades då mot lastbilen som kördes rakt igenom den sex meter breda jalusiporten innan färden fortsatte in mot stan.

–Vi hyr ut och bygger ställningar åt entreprenörer och för oss är lastbilen a och o för att verksamheten ska fungera, säger Jonas som nu är bekymrad över hur han och de tre anställda ska klara sina uppdrag under den närmaste tiden.

Under dagen genomfördes brottsplatsundersökningar vid både Wallners Ur och hos företaget på Södra Backa.

– Vi har kunnat säkra en del spår men vill naturligtvis komma i kontakt med alla som sett eller hört något under morgontimmarna, säger Jan Barck som uppger att uppgifter finns om att det rört sig om minst två gärningsmän.

– Det bor ju folk helt intill klockbutiken så någon bör ju ha tittat ut genom fönstret och kanske sett något, säger han.
Butikens ägare Thomas Wallner räknar med att tvingas hålla stängt fram till måndag.

– All inredning i skyltfönstren och någon monter inne i butiken krossades så det är en het del att ta reda på, säger Thomas som uppskattar att förödelsen orsakat skador för hundratals tusen kronor.

Uppgifter kring händelsen kan lämnas på polisens nationella nummer 114 14.