Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlad slagskämpe får inget skadestånd

En 20-årig man skulle få skadestånd sedan han blivit misshandlad. Eftersom gärningsmannen inte kunde betala, vände han sig till Brottsoffermyndigheten.
Men han får inte ett öre.

20-åringen fick rätt till skadestånd på 55 732 kronor efter en dom i Falu tingsrätt. Men Brottsoffermyndigheten avslår hans ansökan.

Anledningen är att 20-åringen medvetet gett sig in i ett gängslagsmål. Av utredningen framgår att det varit bråk mellan två grupper, innan misshandeln ägde rum. 20-åringen ingick i en av grupperna.

Tingsrätten har klarlagt att grupperna sedan skulle träffas vid en busstation för en uppgörelse genom slagsmål. Där misshandlades 20-åringen av en annan man, vilket även hovrätten har fastställt.

Enligt Brottsoffermyndigheten har 20-åringen, genom att inlåta sig i slagsmål, uppträtt på ett sådant sätt att han utsatt sig för en ökad risk att skadas. Därför sätts ersättningen för kostnader, kläder, inkomstförlust, sveda och värk samt kränkning ned till noll kronor, med stöd av brottsskadelagen.