Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missade miljoner i turiststöd

Dalarna gick fram med tre olika ansökningar för att bli en av regeringens fem turistpiloter, men misslyckades.
– Vi är jättebesvikna och ska nu ta reda på varför vi misslyckades, säger länsturismchefen Lotta Magnusson på Region Dalarna

Annons

Regeringen anser att Sverige behöver fler hållbara turistdestinationer som är internationellt konkurrenskraftiga. Tillväxtverket har nu efter 40-ansökningar valt ut fem områden som har potential att utvecklas till hållbara destinationer. De fem är Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård, Vimmerby och Åre. Satsningen är totalt på 60 miljoner kronor under åren 2012-2014.

Gemensamt för de fem områdena är att de alla är attraktiva destinationer som kommit en bit på väg i sin internationalisering och där det finns etablerade former för ett samarbete mellan aktörerna inom destinationen.

- De valda destinationerna har goda förutsättningar att ytterligare växa på internationella marknader och att utvecklas till spännande helårsdestinationer. De finns i olika delar av landet och är olika storleksmässigt. De har alla stark attraktionskraft som bygger på unika förutsättningar i natur, kultur eller byggda attraktioner. Denna mångfald uppfattar vi som en styrka, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Länsturismchefen i Dalarna Lotta Magnusson är besviken.

– Klart att vi är det, Dalarna är landets tredje största turistdestination och nu startar vi arbetet med att ta reda på varför inte regeringen och Tillväxtverket valde en destination här, säger Magnusson.

Hon berättar att Dalarna i dialogen med Tillväxtverket fick klart för sig att staten inte ville se en hel ansökan för Dalarna utan på mindre destinationsmål.

Splittrade Dalarna resurserna när man gick in med tre olika ansökningar?

– Det vet vi inte och att Kläppen Ski Resort sökt visste vi inte ens om, säger Magnusson som säger att Sälen själva får reda ut varför Sälen deltar i två av ansökningarna.

Sälen-Idre-Trysil gick in med en ansökan som byggde på den nya flygplatsen som ska locka internationell fjällturism till Dalarna och Trysil och Mora och Orsa med ett koncept som byggde på Vasalopp och Orsa Grönklitt.

– Från Region Dalarna har vi hjälpt Sälen, Idre Trysil med mycket faktaunderlag till deras ansökan så nog har vi försökt att stötta Dalarna att bli en turistpilot, säger Magnusson.