Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskat underskott för vård och omsorg

Vid ingången av året saknade vård- och omsorgsnämnden 24 miljoner kronor vid internbudgetens fördelning.
I april visade nya prognoser att årets underskott kunde tänkas landa på 19 miljoner kronor, och nu har siffran justerats nedåt igen.

– Vi ser att en hel del av våra sparåtgärder börjar ha verkan. Alldeles för sent, men dock, säger Britt Marinder (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Den nya prognosens bästa årsutfall är 12,7 miljoner kronor i underskott, men nämnden räknar med att ytterligare 3,6 miljoner kronor i underskott kommer att belasta nämnden.

Årsresultatet blir då minus 16,3 miljoner kronor.

– Det ser bättre ut än tidigare, men det är inte en budget i balans, konstaterar Britt Marinder.

Nämnden hoppas nu att det nya systemet med önskad sysselsättningsgrad i stället för ensidigt heltidsavtal ska bidra till ökade besparingar.

Enligt nämndens prognos kan önskad sysselsättningsgrad ge cirka 10 miljoner kronor mer i besparing, varav cirka fyra miljoner kronor kan infalla i år.

– Blir det så ser det ur ekonomisk synvinkel bra ut till sommaren.

I nämndens senaste budgetuppföljning framgår det även att vikariebemanningen överstiger budget, men att årets kostnad hittills har varit något mindre än föregående år.

Vikarieanvändningen har minskat med cirka 2 600 timmar januari–juli 2012 jämfört med samma period i fjol.