Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Wålstedt

Annons

Den 4 jan avled vår älskade Sven Wålstedt vid en ålder på 72 år.

Han var född och uppväxt i Dala-Floda. Närmast sörjande är hustrun Titti och barnen Viveca, Maria och Erik.

Trots att han var trött av den sjukdom som härjat i hans kropp i över ett år, fanns det så mycket livsglädje kvar.

Glimten i hans ögon försvann aldrig. Sven hade alltid ett vänligt ord till alla, och han fick människor att känna sig speciella i hans sällskap.

Under drygt 30 år jobbade Sven på Åkerströms i Björbo, där trivdes han bra med både jobb och kolleger. Men när han fick möjlighet att komma hem och jobba på Wålstedts textilverkstad tog han chansen. Sven hade alltid längtat efter att jobba med händerna.

På åttiotalet tog Sven och två av hans syskon över Wålstedts textilverkstad efter Lars och Anna Wålstedt.

Under många år arbetade han i företaget med innerlighet och glädje.

Hans händer lagade flinkt garntrådar i luften, som gått av, och som i ett trollslag var trådarna hela igen. Sven älskade att trixa inför de turister och studiebesök som kom till textilverkstaden. Folk lämnade oftast gården med ett leende, och påsar fyllda med både ull och garn.

Svens arbetskläder var blåställ med ulltussar som stack ut ur fickorna, och ull i både hår och skägg.

Han jobbade med världskända textilkonstnärer.

Han hade även ett nära samarbete med svensk hemslöjd.

Sven intresserade sig mycket för att modernisera spinneriet och han funderade ända in i det sista på tekniska lösningar till kardverk och spinnmaskiner.

År 2004 tilldelades Sven Hazeliusmedaljen i brons för sina insatser i bevarandet av den svenska textila traditionen och för sin forskning kring fåravelns betydelse för ullgarnets kvalitet och utseende Sven satt som styrelseledamot i Sveriges ull och skinnråd

1979 började Sven bygga ett hus på Näbbäcksholen. Han byggde huset med egna händer, det tog 20 år innan det var helt färdigt.

Det var som allt han gjorde, ordentligt byggt med finurliga tekniska lösningar, solfångare, ett stort växthus och en vacker trädgård. Huset blev hans livsverk.

2009 sålde han huset för att flytta till Bomsarvet utanför Säter. Sven och hans fru ville komma närmare sitt älskade barnbarn.

Tyvärr fick Sven knappt två år i Bomsarvet.

Viveca Wålstedt

Mer läsning

Annons