Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Persson

Annons

Falu kultur och ungdomsnämnd fick ett märkligt förslag till kulturpristagare förra året.

Förslagsställaren påpekade detta ouppmärksammade faktum att utan besökare så blir det inget evenemang. Inget händer. Besökaren eller kanske bättre, deltagaren är kulturevenemangets målgrupp och centrum.

Förslaget till pristagare var Sven och Gunnel Persson.

Sven Persson, tillsammans med sin hustru Gunnel, bildade kulturen deltagande kärna. Få evenemang gick dem förbi. Vi mötte Sven och Gunnel i Dalhallas uppförsbacke, stillsamt kommenterande operaupplevelsen likaväl som på Kopparhatten efter vernissagen på Dalarnas museum, i Kristinehallen eller på Dalateatern. De var alltid med och deltog.

Sven Persson blev verkställande tjänsteman för Sparbanksstiftelsen i Dalarna då Sparbanken Dalarna omvandlades och introducerades på börsen tillsammans med andra sparbanker 1991. Stiftelserna ägde nästan 90 % av banken och delade ut en hel del av avkastningen till ideella och kulturella ändamål. Ungefär 100 miljoner, påstås det, har Sparbanksstiftelsen Dalarna delat ut till kultur och idrott.

Svens kulturella bildning var gedigen, ingen kulturform var honom främmande.

"Det gäller att hänga med", sa han i en intervju vi gjorde. Vi, Landstingets kulturchef Åsa Nyman och jag, hade en ambition att på något sätt kartlägga Dalarnas moderna kulturtradition. Så vi bjöd hem några av de kulturpersonligheter som var med och format den. En av dessa var just Sven.

På sitt lågmälda sätt berättade Sven och vi förstod plötsligt Sparbankens roll för Faluns och länets kultur, redan innan stiftelsens tillkomst. Utan Sparbanken ingen emaljverkstad och möjligen ingen konstgrafisk verkstad heller. Ofta var det byten av konstutsmyckningar och bilder mot ekonomiska insatser framförhandlade av Sven och konstnärskåren.

Mest minns jag Sven då han blev lite ivrig, här hemma i fåtöljen. Vi diskuterade tillkomsten av Swedbank och Dalarnas Försäkringsbolags kulturstiftelse och om hur det var förr i tiden. Så avbröt han sig med ett litet skratt – det är ju nya tider och man måste ju hänga med.

Sven har förvisso haft en enorm betydelse för Dalarnas föreningsliv och kultur genom sitt pensionärsjobb i Sparbanksstiftelsen. Men det är nog som deltagare på konserter, vernissager och teaterföreställningar som vi mest kommer att sakna Sven Persson.

Staffan Nilsson

Silversmed

Mer läsning

Annons