Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Persson

Annons

Sven Persson hade ett starkt kulturintresse.

Genom sin viktiga position på dåvarande Länssparbanken var han redan vid 1960-talets början den som inrättade ett konstnärspris i anslutning till den årliga höstsalongen, som arrangeras av Dalarnas konstförening.

Priset är fortfarande kopplat till utställningen och cirka 50 konstnärer har fått priset genom årens lopp.

Vid 1960-talets slut diskuterade dåvarande landsantikvarien Erik Hofrén om att inrätta en utställningsbuss så att en del av Dalarnas museums utställningar kunde turnera i Dalarna.

Sven Persson kunde stödja detta och därmed kom Dalarnas museum att få en stark verksamhet i hela länet, något som sedan skulle bli något av museets profil. Modellen skulle sedan tillämpas på de flesta länsmuseer i landet, men detta var en pionjärinsats.

År 1976, när Länssparbanken jubilerade, såg Sven Persson till att man kunde till jubileet ge ut en bok, ett praktverk, om Dalarnas sockendräkter, även detta blev en förebild för andra landskap.

1991 grundades Sparbanksstiftelsen Dalarna och Sven Persson fick uppdraget att granska ansökningar och föreslå hur pengarna skulle fördelas. Under hela 1990-talet och fram till omkring 2005 betydde Sparbanksstiftelsen oerhört mycket för bland annat utvecklingen av Dalarnas kulturliv.

Tack vare Sven Perssons starka kulturintresse kunde Sparbanksstiftelsen till exempel stödja förnyelsen av Dalarnas hembygdsförbunds årsbok och tillkomsten av det monumentala bokverket om dalmåleriet.

Sparbanksstiftelsen bidrog också på ett avgörande sätt till att Dalarnas museum kunde förnyas och utvecklas 2006.

Genom åren har Sparbanksstiftelsen också stöttat många av museets tillfälliga utställningsprojekt, till exempel Grafiktriennalen och utgivning av viktig litteratur.

Sven Persson har under många år genom sitt arbete starkt engagerat Länssparbanken och Spar-banksstiftelsen i kulturlivet.

Intressant är att konstatera att det varit i projekt som varit nyskapande för verksamheten vid Dalarnas museum och likaså för Dalarnas Hembygdsförbund.

Vi sörjer en klok och insiktsfull person och en vän.

Jan Raihle

Örjan Hamrin

Mer läsning

Annons