Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruben Kullh

Annons

Det var tidigt 1970-tal. Plöstligt fanns han där, dragspelaren Ruben Kullh. Detta hände i Finnmarkens huvudstad Skattlösberg.

På den tiden kom det spelmän och vissångare till Dan Andersson-byn från när och fjärran. Ruben var speciell så tillvida att han föredrog att spela schlagers av gammalt märke. Någon låt av Jularbo slank dock igenom.

Han hade ett väl utvecklat harmonisinne och det är lätt att göra sig inre bilder av lövade banor där han som en egen liten orkester stod för taktfast dansmusik.

Ruben och hans familj hyrde hus på olika ställen i finnmarkstrakterna och vid vissa utflykter drog de iväg till Skattlösberg där också Rolf Nilsson besöktes. Han var då Luossaguide och i Nässelbo – då guidebostad – sjöngs det och spelades nätter igenom. Gemytet stod i fokus...

Många år drog iväg och Ruben Kullh blev medlem av Visans Vänner i Örebro. Jag var med i detta härliga visgäng sen tidigare och det var kul att träffa Ruben igen.

Med sitt följsamma spelsätt ackompanjerade han ypperliga vistolkare. Något strå till stacken drog jag med min fiol – ibland...

Örebrodelen av Visans Vänner finns inte mer, men minnen uppträder tydligt då och då.

Många tankar går till Rubens efterlevande Sylvia och Örjan.

Ove Frid

Ludvika

Mer läsning

Annons