Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias Åteg

Annons

Vår kollega och vän, Mattias Åteg, har avlidit endast 37 år gammal.

Mattias arbetade tillsammans med oss vid Högskolan Dalarna sedan 2000 då han anställdes i vår grupp som doktorand.

Vid sin bortgång hade han avancerat i forskarkarriären till Universitetslektor.

Anställningen av doktorander var en viktig del i skapandet av en arbetsgrupp med uppdraget att införa arbetsvetenskaplig forskning i Dalarna. Mattias bidrog till utvecklingen av teoretiska kunskaper om vad som är avgörande för att en person skall söka sig till och engagera sig i ett visst arbete.

Den praktiska delen i forskarutbildning skedde i samarbete med verkstadsföretag i Avesta. Hans insatser bidrog starkt till att industriprogrammet i Avesta istället för att läggas ned fick avsevärt fler sökande än vad som kunde tas emot.

Mattias forskarutbildning kröntes 2006 då han disputerade i arbetsvetenskap vid KTH. Han gick därmed in i en ny fas och som färdig forskare bidrog han till att vidare utveckla forskningen förutom att som en mycket uppskattad lärare kunna föra kunskaperna vidare, inte minst inom PAL-programmet.

Hans osedvanliga förmåga att bygga vidare på tidigare kunskaper och att väva samman dem med egna utvecklade resulterade i ett antal vetenskapliga artiklar.

Vi som fick förmånen att skriva tillsammans med honom hade inte bara ett inspirerande arbete utan också mycket roligt. Ibland fick vi bromsa hans skrivarlust så att texterna inte skulle bli för långa.

Att lyssna och ta in allas synpunkter var en av hans styrkor.

Mattias stora forskarintresse följde honom genom hela sjukdomstiden in i det sista så länga han hade förmåga att kommunicera med oss kollegor.

I första hand har vi mist en vän men hålrummet efter Mattias som ytterst kompetent forskare kommer att vara svårt att fylla.

Ing-Marie Andersson

Ann Hedlund

Hans Lundqvist

Bengt Pontén

Gunnar Rosén

Mer läsning

Annons