Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif Blomkvist

Annons

Blomman, som föddes 1941 i Vansbro, under brinnande krig, var en stor järnvägsentusiast. Vår herre har nu befordrat honom till HJ, (Himlens Järnväg), där han behövs. Han träffar säkert sina gamla kompisar från GDJ: m, (Gefle Dala Jernvägsklubb) , Rune, Arne, Mats och de andra trevliga klubbmedlemmarna.

Blomman var med från första dagen när GDJ: m bildades.

Han arbetade i Domnarvet, var ungkarl, tjänade mycket pengar, hade inget stort nöjes -eller bilkonto. Åkte så ofta han hade möjlighet, persontåg runt om i Sverige.

Det finns ingen i Sverige som i onödan åkt så mycket tåg som han.

Jag citerar en annan järnvägsman: "Blomman var en av de karaktärer som har varit med så länge jag kan minnas. Och som dök upp överallt när man minst anade det".

Däremot åkte han sällan med klubbens tåg. Då bilade han till utvalda platser och filmade. Han hade kilometervis med film som han ofta visade delar av.

Jag minns när styrelsen åkte till Åmål och köpte gamla motorvagnar som transporterades till Falun. Syftet var att de skulle skrotas. Blomman blev självklar skrotförman. Efter det att vi upphandlat ett bra avtal med en skrothandlare, blev det full fart på skrotningen. Han skar skrot i överenskomna storlekar som hämtades i containrar. Det blev mycket koppar från alla motorer. Buffertar såldes till Domnarvet för 5000 kronor styck och vi tjänade väldigt mycket pengar.

Blomman skulle fylla 40 år 1981. Vi antydde länge att vi förväntade oss ett riktigt kalas. Själv nyttjade han inte starkt eller röka. Kalas blev det, i en personalvagn. Min hustru Barbro hade ordnat rikligt buffé med godsaker, Rune Nilsson hade skrivit en trevlig dikt som han läste upp till stort jubel. En mycket trivsam tillställning som vi ordnat för vår skrotförman som njöt och hade det mysigt.

Han var energisk, utförde många jobb, ofta skitiga, som slaggning med mera av ångloken. Var aldrig rädd för att hjälpa till.

Han var mycket intresserad av världspolitik. Lyssnade alltid på program 1 i radion. Hade en mycket stor portion humor.

Nu hoppas vi att han får det bra i sin nya järnvägsmiljö, där det med visshet finns hur mycket som helst att arbeta med.

Bo Mainell

Mer läsning

Annons