Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ivan Jevenko

Annons

Ivan föddes 1926 i Ukraina där hans föräldrar drev ett jordbruk. När Sovjetunionen förstatligade alla gårdar vägrade Ivans far att lämna gården frivilligt. Det slutade med att de måste lämna allt. Eftersom han vägrat hamnade familjen i onåd hos staten och flykten västerut påbörjades.

Efter svåra vedermödor och hårt arbete på ett järnvägsbygge till Murmansk, hamnade de så småningom i Karelen och passerade finska gränsen. Efter några år i Finland tog de sig över Torne älv i en liten eka till Sverige och kom i slutet av 1940-talet till Haparanda där de blev väl omhändertagna. De fick från första dagen arbeta för mat och husrum.

Familjen hamnade sedan på en bondgård i Borlänge där de trivdes bra. Sedan kom de till Håksberg och fick arbete i gruvan. 1954 gifte sig Ivan med Berthe Kohler. De fick en dotter, Leli, och sönerna Peter och Mikael. Ivan blev anställd på Asea 1966 där han stannade kvar till sin pensionering.

1972 flyttade familjen till Åkerkullen i Ludvika. Ivan och hustrun Berthe bodde kvar i sitt radhus ända tills de flyttade till Milans servicehus 2009.

Ivan älskade att arbeta med händerna. Han besökte ofta sin dotter och svärson i Hudiksvall där han fick möjlighet att klippa gräs, såga ner träd och hugga ved. Hade han tur fanns det lastbåtar med rysktalande besättningar i Hudiksvalls hamn. Det gav Ivan möjlighet att tala sitt modersmål och flera gånger bjöds han att komma ombord av fartygens kaptener.

Att läsa böcker, gärna om historia och nutidspolitik, var ett annat stort intresse för Ivan som följde utvecklingen i sitt forna hemland och den övriga världen.

Ivan tänkte alltid på sina medmänniskor, fanns där med sin hjälpande hand och värnade alltid om familjen. Därför var det en viktig stund för honom när familjen samlades vid middagsbordet.

Trots sin sjukdom de senaste åren klagade han aldrig.

Barnen Leli, Peter och Mikael

Mer läsning

Annons